Rettssaken

- Solgte doping og sendte det rundt i landet

Saken mot åtte personer knyttet til det som skal være et nordnorsk dopingnettverk ble for stor for tingretten.

Saken oppdateres.

Tirsdag morgen begynner en stor rettssak i Ofoten tingrett i Narvik. Der står åtte personer tiltalt for ulovlig innførsel av cirka 30 kg anabole steroider. Enkelte er også tiltalt for grovt salg av dopingmidler. En av de tiltalte er bosatt i Trondheim.

LES OGSÅ: Salget fortsetter på dopingbørsen

- Det er en mann som bor der. I tillegg er det to menn fra Sunnmøre, sier politiadvokat Steffen Ravnåsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt til adressa.no.

Strafferammen for grove dopingforbrytelser er seks år i fengsel for sju av de tiltalte. For sistemann er strafferammen to år.

Har ikke stor nok rettssal

Politiet har samarbeidet med flere politidistrikt for å rulle opp det de mener er et nordnorsk dopingnettverk. Troms, Sunnmøre og Midtre Hålogaland har vært involvert. I tillegg har Tollvesenet i Oslo vært inne i saken.

Ifølge tiltalten skal mannen som bor i Trondheim, ha kjørt over svenskegrensa for å hente ut pakker med flere kg anabole steroider fra et postkontor. Deretter kjørte han tilbake over grensa til Narvik. Dette skal mannen ha gjort på oppdrag fra en annen mann. Dopingmidlene ble bestilt fra Kina.

Tidsrommet hvor de tiltalte skal ha drevet med dopingsalget var mellom høsten 2009 og våren 2010. Tollvesenet stoppet flere postforsendelser. Det viste seg at pakkene inneholdt flytende steroider. I tillegg ble det gjort beslag i biler som kom kjørende fra over svenskegrensa. Ved en anledning ble det funnet 5 kg steroider.

- Dette har vært den mest omfattende saken for oss noensinne. Det er ingenting som er sammenlignbart, sier kontorsjef Rolf Berget ved Narvik tollsted til adressa.no.

Ifølge Berget ble det drevet spaning og etterretningsinnhentning på de aktuelle personene over mange måneder. Til slutt ble man oppmerksom på hva man mente foregikk.

- Virkestoff ble importert fra Kina til adresser i Sverige. Enkelte kjørte over grensa og kokte det om til brukerdoser på bærbare kokeplater i bilene sine. Stoffet var gjemt på en pæresaftdunk blant masse andre dagligvarer, sier Berget.

Antallet tiltalte gjør saken så stor at hovedforhandlingene må flyttes ut av Ofoten tingrett.

- Vi hadde ikke plass til alle i tingretten. Derfor går saken i en konferansesal på Quality Hotel Grand i Narvik, sier politiadvokat Ravnåsen.

Brukte kryptert mail

Gateverdien på stoffet som ble beslaglagt er beregnet til å være på flere millioner kroner. Dette var imidlertid ikke stoff som de tiltalte skulle ha til eget bruk.

- De har solgt det og sendt det rundt omkring i Norge med post, sier politiadvokat Ravnåsen.

Noe av kunnskapen om postdistribusjonen har politiet fra enkelte av de tiltaltes e-postkontoer.

- Vi har fått tilgang til den korrespondansen, sier han.

De tiltalte skal ha brukt et system for å kryptere posten som kalles Hushmail. Denne tjenesten anbefales av administratorene på det lukkede nettforumet Anabolic Forums. Mye av den ulovlige omsetningen av dopingmidler i Norge kjøpes og betales gjennom denne nettsiden, som er registrert i utlandet. Dopingen fra det som skal være et nordnorsk nettverk, skal også ha blitt solgt over internett.

Solgte doping på nett

I Trondheim sitter sju menn varetektsfengslet etter norgeshistoriens største koordinerte politiaksjon mot dopingmiljøet. Denne saken er ikke direkte knyttet til saken som går for retten i Narvik.

Operasjon Gilde ble startet i Trondheim 15. februar i år. Så langt har opp mot 20 personer blitt pågrepet på landsbasis. Det er tatt beslag i store mengder dopingmidler, penger, elektroniske bevis og dokumenter. Politiet jobber intensivt med å gå gjennom bevismaterialet.

LES OGSÅ: - Frykter de skal ødelegge bevis

LES OGSÅ: Stille på dopingtorget

Mennene som er varetektsfengslet siktet for grovt salg av dopingmidler. Enkelte av dem er også siktet for hvitvasking av penger. I tillegg er mennene siktet etter straffelovens paragraf 60a. Politiet mener de sju har opptrådt som en organisert, kriminell gruppe. Operasjon Gilde ledes av Trondheimspolitiet, men involverer minst fire andre politidistrikt. Etterforskningen har pågått siden høsten 2011, ifølge etterforskningsleder Bjørn Are Kattem.

Aktiviteten til mennene i Trondheim skal også ha blitt avtalt gjennom lukkede nettforum.

– Vi har slått til mot et miljø som vi mener har solgt ulovlig doping på Anabolic Forums, sier etterforskningsleder Bjørn Are Kattem til adressa.no.

I reglene for Anabolic Forums understrekes det at all informasjonsutveksling om kjøp og salg skal foregå på kryptert mail. Hushmail, som ble brukt av de tiltalte i Narvik, nevnes i tillegg til Countermail som en tjeneste medlemmene må skaffe seg for å kommunisere.

 
På forsiden nå