Kokte anabole steroider i bilen

Mann ble stoppet på svenskegrensen med flere kilo ulovlige midler. Han er nå tiltalt i stor dopingsak i Nord-Norge.

Saken oppdateres.

En 24 år gammel mannen, som er student i Trondheim, er tiltalt for grov innførsel og eller salg av ulovlige dopingmidler sammen med fem andre menn og to kvinner. Politiet mener det dreier seg om totalt cirka tretti kilo anabole steroider.

– De har solgt det og sendt det rundt omkring i Norge med post, sier politiadvokat Steffen Ravnåsen i Midtre Hålogaland politidistrikt til adressa.no.

To menn fra Sunnmøre er også blant de tiltalte. Tirsdag begynte rettssaken mot de åtte i Ofoten tingrett. På grunn av omfanget må imidlertid forhandlingene gå i en konferansesal på Grand Hotel i Narvik.

Skjulte doping som pæresaft

Politiet i Nord-Norge har samarbeidet med flere politidistrikt og Tollvesenet i opprullingen av det de mener er et dopingnettverk i Nord-Norge og på Sunnmøre. Nettverket har vært i politiets søkelys fra høsten 2009 til man gikk til aksjon 13. desember 2010.

LES OGSÅ: Stoppet 10 kg doping på postkontor på Moholt

24-åringen ble pågrepet i Trondheim.

- Han ble innbrakt noen dager før han skulle avlegge eksamen i byen, sier mannens forsvarer Janne Fjelnseth til adressa.no.

Politiet har funnet mellom 30 og 40 000 tomme hetteglass på adresser knyttet til de åtte tiltalte. Et hetteglass med steroider selges for mellom 300 og 1000 kroner, avhengig av kundens bestillingsmengde. Tollvesenet gjorde også flere store beslag, både av doping sendt i posten og på grenseoverganger i Nord-Norge. Gateverdien på stoffet som ble beslaglagt er beregnet til å være mange millioner kroner.

Hentet dop i Sverige

Ifølge tiltalen skal Trondheimsstudenten ha kjørt fra Narvik til Sverige ved minst to anledninger for å hente ut steroider i pulverform, sendt til postbokser fra Kina.

- De kokte pulveret i olje på bærbare kokeplater i bilene sine. Så ble det skjult på en pæresaftdunk, som sto sammen med masse andre dagligvarer, sier kontorsjef Rolf Berget ved Narvik tollsted til adressa.no.

Trondheimsstudenten har erkjent de faktiske forhold. Men han hevder at turene over grensa ble gjort på oppdrag og under press fra en annen. Dette er en mann på 34 år som politiet mener har vært hovedpersonen i det angivelige nettverket. 34-åringen og den ti år yngre studenten skal ha møttes i et styrketreningsmiljø.

- Min klient erkjenner å ha kjørt til Sverige to ganger, sammen med 34-åringen. Han sier at han ble truet av ham og at han derfor ikke hadde noe annet valg enn å bli med, sier advokaten.

I Sverige skal trondheimsstudenten ha blitt truet med utslåtte tenner dersom han ikke hentet ut pakker med flere kilogram anabole steroider i pulverform, ifølge Fjelnseth. Pakkene var adressert til 24-åringen. Dette hevder han at han ikke kjente til.

Brukte dopingbørsen

Videre salg av dopingmidlene skal ha blitt avtalt i lukkede nettforum på internett.

- De har forklart at de distribuerte dette via børsen på nettet, sier politiadvokat Ravnåsen.

Børsen er en fellesbetegnelse for forum hvor norske dopingselgere formidler de ulovlige og potensielt farlige stoffene til kunder over hele landet med stor fortjeneste.

LES OGSÅ: Drapstruer dopgrossist på steroid-børsen

LES OGSÅ: Salget fortsetter på dopingbørsen

I Trondheim har sju menn sittet isolert i varetekt i snart en måned. Politiet mener mennene har stått for grovt salg av doping på nettet, som del av en organisert, kriminell gruppe.

- Vi har slått til mot et miljø som vi mener har solgt ulovlig doping på Anabolic Forums, sier etterforskningsleder Bjørn Are Kattem til adressa.no.

De åtte tiltalte i Nord-Norge har også kommunisert gjennom den krypterte e-posttjenesten Hushmail. Noe av kunnskapen om distribusjonen av stoffet til kunder andre steder i landet, har politiet hentet inn fra e-postene.

– Vi har fått tilgang til den korrespondansen, sier han.

Dopingmiljø knyttet sammen av nettet

Krypterte e-poster og lukkede nettforum har vært sentrale deler av etterforskningen i andre store dopingsaker i Norge. Mellom 2008 og 2009 ble 66 personer pågrepet i 16 forskjellige politidistrikt i Operasjon Gullfugl. Opprullingen ble styrt fra Førde lensmannskontor hvor man først ble oppmerksom på kjøp og salg av doping over internett.

- Vi så at veldig store deler av dopingmiljøet her til lands er knyttet sammen av de samme nettforummene, sier politibetjent Dag Fiske, som var sentral i etterforskningen, til adressa.no.

I juli 2011 ble en ung mann pågrepet i Trondheim da han skulle hente ut en forsendelse med over ti kg anabole steroider på Moholt postkontor. Det ble starten på Operasjon Gullhår, som rullet opp et angivelig dopingnettverk 800 kilometer lenger sør, i Kristiansand.

- Dopingmiljøene i Norge er ikke så store. Dette er folk som kjente hverandre, sier Leif Vagle, leder ved avsnitt for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, til adressa.no.

 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå