Familieliv:

- Grenseløse foreldre ødelegger barna

De får alt de peker på, og hylskriker om de ikke får viljen sin. Når foreldre er for ettergivne blir barna ufordragelige, mener ekspert.

  Foto: Illustrasjonsfoto: Johannessen, Sara

Saken oppdateres.

- Barn som ikke får grenser blir ødelagte. Det er på grensen av barnemishandling, sier Tone Strømøy, høyskolelektor i pedagogikk ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

De legger seg på bakken og slår rundt seg når foreldrene ikke kjøper godteri på butikken. Foreldrene bærer dem på gullstol, og beskytter dem for alle farer de måtte komme over.

- Bortskjemte barn kan miste en sunn identitetsdannelse. Verste konsekvens er at de blir blottet for empati, mener Strømøy.

Helikopterforeldre

I boken «Oppdragelse mellom frihet og grenser. Barns selvfølelse – voksnes ansvar» beskriver hun det bortskjemte barnet som selvsentrert, egoistisk og hensynsløst.

- Når barna får for mye oppmerksomhet mister de medfølelsen til andre. Det kan føre til at de blir aggressive og at de havner lettere i bråk i oppveksten. Senere i livet kan de bli asosiale og ensomme.

Foreldre som går inn og håndterer situasjoner for studenter i 20-årene går inn i kategorien som kalles helikopterforeldre – de rykker alltid ut dersom barna møter utfordringer.

- De bruker ekstreme midler til å rydde opp i livet til barna. Det må være forferdelig flaut og nedverdigende for barna, sier Strømøy.

LES OGSÅ: Kritisk til to konfirmasjonsfesterKjøper fri dårlig samvittighet

Vibeke Glaser, førsteamanuensis ved Dronning Mauds Minne, mener mange foreldre sliter med ettergivenhet i oppdragelsen. Hun tror dette har sammenheng med at det er flere foreldre som sjonglerer mellom karriere og familieliv, og som lett får dårlig samvittighet for at de ikke er nok til stede for barnet.

- Mange foreldre er blitt «serveringspedagoger» og lar barnet få bestemme både hva som skal handles inn på butikken og ukens middagsmeny, sier Glaser.

LES OGSÅ: Ble sunn familie på 12 uker

Hun mener det er viktig at barn lærer at de ikke bestandig skal få det de peker på. Barn som får det de ønsker seg til enhver tid kan bli bortskjemte, og klarer ikke lenger å sette pris på det de får.

Les mer i dagens utgave av Adresseavisen.

 
        
            (Foto: Illustrasjonsfoto: Johannessen, Sara)

  Foto: Illustrasjonsfoto: Johannessen, Sara

På forsiden nå