Kniv forsvant før pågripelse

KRISTIANSAND: En kniv som ligner det mulige drapsvåpenet i Baneheia, forsvant fra Viggo Kristiansens (21) sykkelbu dagen før han ble pågrepet.

Saken oppdateres.

I retten i dag har Kristiansen avvist at han var med på drapene, men bekreftet at han eide to kniver som ligner den medtiltalte Jan Helge Andersen (20) har sagt er drapsvåpenet.

Ifølge Kristiansen hadde han totalt tre-fire kniver, deriblant morakniver, i bua si da han ble arrestert 13.september i fjor. To av dem hadde blått skaft, en hadde rødt skaft.

Andersen har forklart at jentene i Baneheia ble drept med en blåskaftet morakniv. Kristiansen kalte knivene han eide var vanlige arbeidskniver. Han bekreftet at han i fjor fant en blå kniv med svart slire på en søppelplass i Kristiansand. Kniven hadde lyseblått skaft.

I retten i dag sa han at kniven bare ble forlagt i ei verktøykasse i bua. Så sa Kristiansen at han så kniven 12.september, men ifølge politiet så var det ingen slik kniv i bua da Kristiansen ble pågrepet 13.september.

- Hvor ble det av kniven? Spurte førstestatsadvokat Edward Dahl i retten i dag.

- Det kan jeg ikke forklare.

- Kan Jan Helge ha tatt den?

- Det vet jeg ikke.

- Kan dette være en bløff fra din side?

- Nei.

Etter hvert hevdet Kristiansen at en slik kniv skal ha blitt funnet på ei plen utenfor bua, og funnet av en kvinne som tok den med seg.

Kristiansen presses nå i formiddag hardt av førstestatsadvokat Edward Dahl. Kristiansen er rolig, men innrømmer ofte at han husker ting annerledes enn i politiforklaringene.

Kristiansen har innrømmet at han traff Jan Helge Andersen i Baneheia 19.mai i fjor, men sa at han bare fikk noen nøkler av ham, slo av en prat og deretter tro han til bua si, hvor han ble sittende og mekke på sykkelen sin i tidsrommet da drapene skal ha skjedd.

Justerte forklaringer På spørsmål fra Dahl har Kristiansen innrømmet at han har justert tidsangivelsene for hvor han var på drapstidspunktet, etter blant annet meldinger i media og hva politietterforskerne har sagt. I de første avhørene har han helt andre tidsangivelser enn han husker i retten i dag.

Dahl lurte på hvorfor han husker bedre i dag. Da svarte Kristiansen at han blant annet har lagt merke til det som er sagt i media etter pågripelsen 13.september i fjor.

- Har du justert forklaringene etter hva du har sett i media, da? spurte Dahl.

- Ja, Arne Pedersen har sagt det så da må det vel være rett, sa Kristiansen med referanse til etterforskningslederen i kristiansandspolitiet.

- Jeg husker ikke tidspunktene selv. Men når politiet sier det jeg sa ikke kan stemme, så må jeg forholde meg til det, sa Kristiansen videre.

Han begynte sin forklaring med å bli konfrontert med tidligere avhør, som inneholder mange versjoner av hvor han oppholdt seg i Baneheia 19.mai i fjor.

Viggo har også kalt medtiltalte Jan Helge Andersen en god kamerat, som han dessuten sa det ikke nyttet å gi ordrer.

- Man må spørre ham pent, sa Kristiansen. Baneheia-saken er fortsatt svært følsom. I dag tidlig rettet bistandsadvokatene i Baneheia-saken en ny pekefinger mot pressen som dekker saken. Denne gang var det en VG-artikkel som har opprørt de pårørende.

I en kommentar beskriver en VG-journalist inngående hvordan en av jentene ble drept. Kommentaren hadde samtidig form av en forklaring på hvorfor avisen må skildre noen av grusomhetene i saken, med et uttrykt håp om at det kan skremme andre fra å begå nye overgrep.

-Kommentaren rettferdiggjør ikke skildringen. Dette er et grovt overtramp, sa bistandsadvokat Marit Høye Thorvaldsen i dag tidlig, på vegne av alle de pårørende.

Sist gang var det TV2 som fikk kritikk, etter å ha filmet pårørende som hadde bedt om å få være i fred. I dag sa bistandsadvokat Thorvaldsen at dette er siste advarsel til pressen, og lovte at det neste gang vil bli bedt om lukkede dører i saken.

Kl 09 begynte Viggo Kristiansen sin forklaring. Etter at kameraten Jan Helge Andersen har stemplet ham som en voldtektsmann og barnemorder, er det knyttet stor spenning til hva han vil si utover dagen.

Adressa.no følger saken videre.

På forsiden nå