Marit Arnstad ny samferdelsminister

Statsminister Jens Stoltenberg hadde bare godt å si da han presenterte de nyslåtte Sp-statsrådene Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad på Slottsplassen.

Tidligere samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa overrekker nøkkelen til sin etterfølger Marit Arnstad  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Presis klokken 10.15 kom regjeringssjefen og de to Sp-statsrådene ut fra et ekstraordinært statsråd der rokeringene i regjeringen var eneste sak.

– Med dette får regjeringen to nye engasjerte og dyktige statsråder og takker av to som har bidratt over flere år, sier Stoltenberg.

Inn med Arnstad

Marit Arnstad fra Skatval i Nord-Trøndelag tar nå over som samferdselsminister etter Magnhild Meltveit Kleppa. Dette blir hennes andre periode som minister, etter at hun hadde energiministerposten i perioden 1997-2000 under Bondevik I-regjeringen.

Hun har også vært stortingspolitiker i perioden 1993-1997, men ga seg etter sin andre periode i 2001-2005. Siden den gang hun jobbet som advokat i advokatfirmaet Arntzen de Besche og innehatt en rekke styrerverv, deriblant for Statoil, Statskog, Polaris Media og NTNU.

Selv om dette har vært betydelige verv, betyr comebacket som minister at en mye større profilering av Arnstad.

- Jeg gruer meg mest til å miste anonymiteten, sier hun.

Ønsket av statsministeren

På spørsmål om hvor initiativet til å bytte ut Kleppa til fordel for Arnstad kommer fra, sier Arnstad at et slik initiativ alltid kommer fra Statsministeren.

Den viktigste arbeidsoppgaven hevder Arnstad nå vil bli arbeidet med Nasjonal transportplan. Ny nasjonal transportplan for perioden 2014-2023 skal legges frem i løpet av våren 2013.

Arnstad mener imidlertid det også blir viktig å bygge partiet frem mot valget neste år.

- Senterpartiet har hatt et vanskelig år og har flere ganger vært under sperregrensen. Nå må alle gode krefter mobiliseres for å få tilbake oppslutningen blant velgerne, sier Arnstad.

Hun nevner imidlertid ikke noe om sin egen rolle i dette arbeidet.

Brekk går av

I tillegg til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, er også landbruksminister Lars Peder Brekk er gitt avskjed i nåde.

Det er Trygve Slagstad Vedum som avløser Brekk. Både Brekk og Kleppa ble mandag takket for innsatsen på Slottsplassen.

– Magnhild Meltveit Kleppa har vært med i flere regjeringer, som kommunalminister og samferdselsminister. Som kommunalminister var hun spesielt opptatt av mange av de som har det vanskeligst. Hun var med å innføre en ny og bedre bostøtteordning. Og som samferdselsminister har hun vært med på et historisk løft på samferdselssiden med hundre milliarder kroner mer til vei og bane, og det er mange veier, mange bruer og mange jernbanestrekninger som har blitt startet og blitt satt i gang under Magnhilds ledelse, sa Stoltenberg som også takket Lars Peder Brekk.

Engasjert hjerte

– Brekk er en personlighet jeg har satt stor pris på å jobbe sammen med. Han har vært med på å løfte landsbruket, få til betydelig landbruksvekst, og han har et brennende engasjert hjerte for bygdene og for norsk mat, sa statsministeren.– Jeg kommer til å savne begge to, og vil takke begge for et godt samarbeid, sa Stoltenberg som var full av lovord om sine to nye kolleger.

Spesielt trakk han fram Vedums humør.

– Han har et usedvanlig godt humør, selv i vanskelige situasjoner. Det er en menneskelig egenskap jeg setter stor pris på, sier statsministeren.

Statsminister Jens Stoltenberg sammen Trygve Slagsvold Vedum som er ny landbruksminister og Marit Arnstad som er ny samferdselsminister, på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd mandag formiddag.
 
    
      (Foto: NTB Scanpix)

Statsminister Jens Stoltenberg sammen Trygve Slagsvold Vedum som er ny landbruksminister og Marit Arnstad som er ny samferdselsminister, på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd mandag formiddag.   Foto: NTB Scanpix

Lars Peder Brekk har vært i hardt vær i forbindelse med landbruksoppgjøret. 
    
      (Foto: NTB Scanpix)

Lars Peder Brekk har vært i hardt vær i forbindelse med landbruksoppgjøret.  Foto: NTB Scanpix

På forsiden nå