Tusenvis av frivillige har engasjert seg i forsvinningssaken og politiet roser engasjementet. De er likevel redd for at det virker forstyrrende når informasjon og funn som enkeltpersoner har gjort, blir fortalt om og gjort konklusjoner om på nettet, skriver Aftenposten.

Kan påvirke vitner

- Konklusjoner på nett er ikke bra. Sett med en etterforskers øyne så kan jo det at folk snakker sammen og deler rykter, påvirke minnet til dem som senere skal inn til avhør. Samtidig er det en enorm belastning for de pårørende hvis det kommer ut feil informasjon der, sier Hanne Kristin Rohde, leder ved seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Hun sier at det er svært viktig at alle funn som venner og kjente gjør, formidles videre til politiet, som har bedre grunnlag for å samle dette, se sammenhenger og komme med konklusjoner.

Mangler passord

Politiet får heller ikke tilgang til viktig informasjon i forsvinningssaken fordi de mangler passordet til Sigrid Schjetnes Facebook-profil og andre sosiale medier.

Politiet prøver å kartlegge livet til 16-åringen for å danne seg et bilde av henne, noe som kan være til hjelp i etterforskningen. Hun skal ha vært aktivt på flere sosiale medier i tillegg til Facebook, men politiet mangler de nødvendige passordene, skriver VG.

Viktige opplysninger

- Det er uheldig at vi ikke har tilgang til profilene hennes. Alle tekniske spor er viktige for oss i denne fasen. Bevegelsene hennes på sosiale medier kan gi oss nyttige opplysninger. Har noen truet henne, utsatt henne for noe ubehagelig, eller har hun avtalt å møte noen? sier Hanne Kristin Rohde, leder for seksjonen for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Legg passord i konvolutt

Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim i IT-tjenesteselskapet Evry anbefaler Facebook-brukere å skrive opp passordet sitt, legge det i en forseglet konvolutt og gi den til noen man stoler på til bruk i nødstilfeller.

Det er en lang prosess å få en amerikansk rettskjennelse til å få ut opplysninger fra Facebook. Aftenposten skrev i februar i år at politiet da ennå ikke hadde fått ut alle informasjon de ønsket fra Anders Behring Breiviks konto, selv om begjæringen var sendt til USA seks måneder tidligere

Arkivbilde av den 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne som har vært savnet siden natt til søndag. Foto: NTB scanpix