Staten kan lære av private veiprosjekter, mener han.

– Det som har vært feil med norske veiprosjekter er at det har vært en klattvis utbygging. Det har vært dyrt og har gått for sakte, sier Stoltenberg til VG.

Samtidig tar han et oppgjør med politikere som mener at treg veiutbygging kan løses med å gi private selskaper totalansvar for å bygge ut og drifte veier, såkalt OPS-finansiering.

OPS-finansiering går ut på at staten tilbakebetaler når veien åpner, gjennom faste årlige avdrag pluss renter i 25 år. Norge har mer enn nok av kontanter, og å bygge vei med OPS-finansiering er like dumt som å kjøpe flatskjerm på avbetaling, mener Stoltenberg.

– Det er fristende å kjøpe ting på avbetaling. Det er deilig å gå i butikken og kjøpe en flatskjerm som ser billig ut, men det er utrolig dumt om du gjør det i stor skala og tror at det er billig. Ansvarlighet handler om å håndtere de følelsene i seg som sier at det som ser billig ut er billig, når det er dyrere. Kjøp på avbetaling skyldes ofte mangel på penger. Norge har mye penger. Derfor er det dobbelt dumt, sier den sosialøkonomiutdannede statsministeren.

Staten kan imidlertid lære av hvordan private prosjekterer veiutbygging, mener han.

– Staten kan gjennomføre helhetlig prosjektgjennomføring og bygge store sammenhengende prosjekter, sier Stoltenberg.