- Marokko-ambassadøren er ikke troverdig

Oslo (NTB): Støttekomiteen for Vest-Sahara mener Norges ambassadør i Marokko mangler troverdig, og sier Utenriksdepartementet har et forklaringsproblem.

Saken oppdateres.

I NRK-programmet Brennpunkt tirsdag kveld ga Norges ambassadør i Marokko, Arne Aasheim, uttrykk for at Marokkos 30-årige okkupasjon av Vest-Sahara kan forsvares.


Uttalelsen er i strid med offisiell norsk politikk, og utenriksminister Jan Petersen (H) har kalt ambassadøren hjem for å forklare seg.


- Hjemkalling av ambassadør Aasheim er en sendrektig reaksjon fra Utenriksdepartementet. UD visste allerede i juli i fjor om Aasheims besøk i de okkuperte områdene. Under besøket var Aasheim ledsaget av marokkanske myndigheter. Dette besøket sier statssekretær Vidar Helgesen aldri burde funnet sted. Dette viser at ambassadøren ikke lenger er en troverdig, norsk representant i dette området, sier Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.


Hansen mener at Norge gjennom Aasheims uttalelser og norske næringslivsaktiviteter i Vest-Sahara, har tapt troverdighet, og fremstår som en støttespiller for Marokko.


- Norge og norske selskaper har gått i Marokkos felle. Gjennom handel med varer fra, og investeringer i okkupert Vest-Sahara, legitimerer og forlenger Norge den ulovlige okkupasjonen. Det er ikke Norge verdig å profittere på en brutal okkupasjon. UD har nå et forklaringsproblem overfor FN og det saharawiske folk, sier Hansen. (©NTB)


På forsiden nå