Nå går det mot rettssak.

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen har varslet et erstatningskrav mot Trondheim kommune på 3,8 millioner kroner på vegne av kvinnen (20).

Hun mener barnevernet i Trondheim sviktet på en rekke punkter da 20-åringen vokste opp i Trondheim, før familien flyttet til Alvdal i 2002. Nå har Trondheim kommune gått gjennom sin håndtering av bekymringsmeldingene de mottok om familien.

– Vi ser ikke at vi har noe erstatningsansvar i denne saken, sier kommuneadvokat Hans A. Vikheim til Adresseavisen, og utdyper:

– Vi har sett på hva barnevernet i kommunen burde vært kjent med og burde ha gjort i sakens anledning, og kommet frem til at kommunen ikke kan bebreides for å ha iverksatt noen flere tiltak, sier Hans A. Vikheim.

Bistandsadvokaten har ikke lest kommunens tilsvar, men er orientert om konklusjonen.

– Vi er langt i fra enige. Jeg hadde håpet at min klient slapp å streve så fælt for å få kommunen til å ta ansvar. Vi er innstilt på å føre denne saken i sin fulle bredde, sier Anne Kristine Bohinen.

Bekymringsmeldinger

Kvinnen bodde i Trondheim frem til hun var ti år, før familien flyttet til Alvdal i 2002. I Alvdal ble jenta og lillebroren utsatt for grove, seksuelle overgrep av naboene, som er dømt til 15 års fengsel. Foreldrene deres ble dømt for å ha medvirket til overgrepene.

Bohinen mener barnevernet ikke sørget for gode nok tiltak rundt den da mindreårige jenta da de bodde i Trondheim. Kommunen skal ha mottatt rundt åtte bekymringsmeldinger om familien.

  • I et av tilfellene skal det ha tatt nærmere et halvt år før barnevernet undersøkte saken etter en bekymringsmelding.

  • Kommunen skal heller ha ikke dratt på uanmeldte hjemmebesøk hos familien, eller sendt bekymringsmelding til barnevernstjenesten i Alvdal da familien flyttet dit.

– Jeg vil ikke prosedere denne saken i media, men er forundret over at man ikke erkjenner noe ansvar da jeg mener vi har tunge bevis, svarer Anne Kristine Bohinen.

Ufør

I 2005 overtok barnevernet i Alvdal omsorgen for søskenparet, etter en rekke bekymringsmeldinger i kommunen. Bohinen legger til grunn at klienten hennes er 100 prosent ufør i dag. 20-åringen har hjelpeverge, og bor i fosterhjem.

– Det er naturlig at en sakkyndig utreder skadene på fornærmede, og hvor tidlig de oppsto. Jeg mener hun led under omsorgssvikt også da de bodde i Trondheim, sier Bohinen.