Haukeland universitetssykehus bekrefter overfor Aftenbladet at de hvert år opererer flere hjernesvulstpasienter, etter at deres optiker oppdaget at noe var galt.

En helt vanlig synstest hos optikeren for en måned siden, forandret livet til den 15 år gamle Kvernelands-jenta Idunn Søyland.

I morgen onsdag, etter hjerneoperasjon og etter å ha lært seg å gå på nytt, skal Idunn på skolens juleball.

– Nå føler jeg meg vanlig igjen. Jeg har nesten fått litt nytt syn på livet. Jeg er liksom så takknemlig for ting, sier Idunn, når Aftenbladet møter henne hjemme hos moren, på Bogafjell i Sandnes denne uka.

Moren Taran Omdal og faren Svein Søyland smiler mot henne i sofaen.

– Idunn og vi er så glad for at hun har fått livet tilbake, sier moren.

Kvalme og synsproblemer

For et års tid siden begynte hun å kaste opp jevnlig. Kvalmen og spyingen pågikk i et halvt års tid.

– Vi gikk til fastlegen. Han tok en blodprøve og mente det kom av stress og løs mage, forteller Idunn.

Så gikk de til homeopat og fikk naturmedisin. Heller ikke det hjalp. I høst var formen grei, men hun var ukonsentrert og slet med motorikken. Hun mistet glass og gafler i gulvet. Og da hun pugget før en prøve i matematikk, gikk det opp for henne at hun ikke visste svaret på to ganger tre.

– Jeg hadde ikke peiling, sier hun.

I tillegg begynte hun å se dårligere. Hun måtte ha sterkt lys for å kunne lese. Dermed gikk de til optikeren.

12. november i år gjennomførte hun en synstest hos Synsams optiker i Sandnes.

Optikeren oppdaget

– Optikeren sa det så ut som det var noe uvanlig på synsnerven, og henviste oss derfor til en øyenlege, sier faren. Det er flere måneder lang kø hos de offentlige øyenlegene. Idunn ble henvist til en privat øyenlege, og ble undersøkt 14. november. Han så at synsnerven var i klem, og sørget for at Idunn samme dag ble undersøkt ved Stavanger universitetssykehus. Om kvelden viste MR-undersøkelsen en svulst i storehjernens hulrom, på størrelse med en peanøtt. Den var godartet, men bremset væskeomløpet og skapte et trykk i hjernen. På sikt kunne svulsten vært dødelig.

Før midnatt befant Idunn seg i et ambulansehelikopter, på vei til Haukeland sykehus i Bergen.

– I helikopteret, tenkte jeg: Herregud så heldige vi er som bor i Norge. Ingen spør etter forsikringen din. Alle har de samme rettighetene. Det er veldig bra, sier faren.

Imponert over optikeren

Dagen etter ble Idunn operert ved Nevrokirurgisk avdeling på Haukeland universitetssykehus. De tok en prøve av svulsten, og konkluderte at det var for risikabelt å fjerne den. Hun fikk derfor operert inn et dren, som fører væsken fra hjernen og ned i bukhulen. Mengden væske som kanaliseres til bukhulen, reguleres med en ventil som er operert inn i hodet.

Svulsten vokser svært sent, og kanskje slutter den å vokse. I utgangspunktet skal hun leve videre med både svulsten og drenet resten av livet. Legene vil følge henne tett i minst ti år.

– Haukeland sykehus er en vanvittig velfungerende organisasjon. Alt er godt samordnet og på tiden. Alle er enormt snille og omsorgsfulle, sier moren.

Etter operasjonen var Idunn lam i hele venstresiden.

– Jeg gikk i syklehuskorridoren med en prekestol. Etter noen dager kunne jeg gå igjen, forteller Idunn.

Hennes far er ikke så imponert over fastlegen. Det bærer mot et skifte. Både far og mor er overrasket over at det var optikeren som slo alarm, slik at Idunns svulst ble oppdaget.

– Du tenker helst at optikeren går du til for å sjekke om du har rett styrke på brillene, sier faren Svein Søyland.

– Jeg visste at de kunne se diabetes og slikt. Men jeg hadde ikke trodd at de hadde utstyr til å se ting som gir indikasjoner på hjernesvulst, sier moren Taran Omdal.

Juleball i kveld

Synet hennes er imidlertid varig svekket. Idunn sier hun ser greit, men sliter med å se detaljer. I går fjernet hun de siste elleve stingene i hodet, samt gikk i byen med moren og kjøpte seg kjole. For i kveld skal hun se sine klassevenner igjen - på skolens juleball.

gangen.

Det gleder hun seg vanvittig til.

– Hva tenker du om framtida?

Idunn smiler. Hun pleier å gjøre det. Hun lo selv da hun ble fortalt at hun hadde svulst på hjernen.

– Jeg vet ikke helt. Jeg tenker at jeg tar en dag om gangen.

– Vi har bestemt at vi skal ha det utrolig mye kjekt, skynder moren seg å si.

– Ja, sier Idunn. – Nå e eg lei av å ha det drid!

Kan leve som normalt

– Vi anbefaler ikke kampsport eller aktiviteter der hun kan få slag mot hodet. Ellers kan Idunn nå leve et normalt liv, sier overlege Ruby Mahesparan ved Haukeland universitetssykehus.

Det var hun som opererte Idunn – slik at hun nå har et dren mellom hjernens hulrom og bukhulen.

Overlegen er optimist med tanke på Idunns framtidsutsikter. Svulsten i hjernen har trolig vokst svært sakte. Foreløpig  trengs ingen behandling. Det er sannsynlig at den ikke vokser mer. Skulle den likevel vokse, kan hun behandles med stråling og/eller cellegift.

– Vi kommer til å følge opp Idunn i hvertfall ti år, trolig lenger, fordi hun er så ung. Stabiliserer svulsten seg, vil kontrollene blir sjeldnere og sjeldnere, sier overlegen.

Optikere oppdager årlig

Nevrokirurgisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus mottar årlig flere hjernesvulstpasienter, som følge av synstest hos optikere.

Avdelingen opplyser til Aftenbladet at de opererer rundt 200 pasienter for hjernesvulst årlig. Hos 10-20 av dem er synsproblemer vesentlig.

– Flere av disse er kommet til oss etter at optiker har oppdaget at noe er galt, sier professor Morten Lund-Johansen ved Haukelands nevrokirurgiske avdeling.

– Generelt er det veldig sjelden at synsproblemer skyldes svulst i hodet. I de aller fleste tilfeller er det andre årsaker til at folk får problemer med synet, sier han..

Dette kan optikeren oppdage

– Har du om hjerteproblemer, høyt blodtrykk, kreft eller andre alvorlige sykdommer. Gå til fastlegen. Har du synsproblemer, kan du gå til optikeren.

Dette rådet kommer fra Hans Torvald Haugo, fagsjef i Norsk optikerforbund. Det sier han selv om det finnes flere gladhistorier om personer som har fått oppfaget svulst etter besøk hos optikeren. Optikerforbundet sier mange optikere har oppgradert sitt utstyr, og kan være i stand til å oppdage følgende, gjennom undersøkelser av øyenbunnen:

  • Sukkersyke (diabetes)

  • Høyt blodtrykk (hypertensjon)

  • Problemer med høyt kolesterol

  • Hjernesvulst som påvirker det visuelle system (synet)

  • Endringer relatert til hjerneslag/andre sykdommer

  • Revmatiske sykdommer

Det spesielle ved undersøkelse av øyebunnen, er at optikeren ser rett inn på blodsirkulasjonen i øyet. De kan dermed se endringer på grunn av f.eks. hjerte- og karsykdommer. Noen tegn kan være tydelige, andre vanskelig å tolke.

– Som en del av førstelinjehelsetjenesten har optikerne et stort ansvar i forhold til å oppdage og henvise videre, både ved øye- og andre sykdommer, sier Haugo.

– Fastleger av gamle skolen

Det er mangel på øyenleger i det offentlige.

– Vi henviste Idunn til en privatpraktiserende øyenlege. Hvis ikke kunne hun ha risikert å bli stående i kø til øyenlege i et halvt år, sier Maiken Jensen, daglig leder ved Synsam Sandnes, der Idunn Søyland ble synstestet.

– Vi har flere tilfeller i året hvor vi oppdager tegn på alvorlige sykdommer, som blodtrykk eller diabetes. Vi har hatt flere som har en fastlege av den gamle skolen, uten ordentlig utstyr, og som sier at alt ser fint ut. Vi kan ikke stille noen diagnose, men vi kan se at noe er galt. For oss er det frustrerende å se at alvorlige sykdommer kunne ha blitt oppdaget tidligere, sier Jensen.