- Bli Palestina-Jens!

Jens Stoltenberg fikk applauspå Utøya for de 100 ekstra nye millioner i nødhjelp til Palestina.

Saken oppdateres.

Men AUF krever en tøffere linje overfor Israel.

Midtøsten i fokus

De siste ukenes hendelser i Midtøsten har preget sommerleiren til Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), som lenge har hatt et sterkt engasjement i palestinaspørsmålet. Dermed var det ikke uventet at Midtøsten sto i fokus når statsminister Stoltenberg skulle tale for leirforsamlingen.

Stoltenberg brukte talen sin til å offentliggjøre at regjeringen har bestluttet å gi nye 100 millioner kroner i nødhjelp til Palestina. 63 millioner skal gå gjennom FN, resten gjennom Røde Kors og andre frivillige organisasjoner.

- Paradokset er at situasjonen i Libanon gjør at verden glemmer de 1,4 millionene i Gaza. De mangler vann og helsetjenester og er i praksis uten strøm etter at Israel bombet det eneste kraftverket deres, sa Stoltenberg.- Feig politikk

Stoltenberg fortalte også at han hadde snakket med en venn i Beirut i Libanon, og på den måten innsett hvordan bombingen ikke bare rammer de som blir drept og deres nærmeste, men alle i området gjennom den frykten og usikkerheten de blir utsatt for.

-Jeg skjønte det på en mye sterkere måte enn når en leser om tapstallene i avisene, sa Stoltenberg.

Stoltenberg tok klart avstand fra Israels aksjoner mot Gaza og Libanon, men måtte likevel tåle kjeft under spørrerunden etter talen.

AUF'erne mener regjeringen er for lite tydelig overfor Israel, og er i tillegg mot at regjeringen i vår stoppet den direkte støtten til den palestinske regjeringen og ikke vil møte regjeringspartiet Hamas på politisk nivå.

-Ett ord beskriver Norge og verdens politikk. Det er feighet, og historien vil dømme oss for denne feigheten, sa Eskil Pedersen fra Oslo AUF. Han ga Stoltenberg et palestinaskjerf og en t-skjorte med "free Palestine", og oppfordret Jens til å bli "Palestina-Jens".Takket for innspill

AUFs sommerleir har flere internasjonale gjester, deriblant fra Fatah Youth, ungomdsorganisasjonen til det tidligere regjeringspartiet i Palestina. Palestinske skjerf og flagg er et tydelig innslag i leirlivet, og leder Adrian Nøttestad i Sør-Trøndelag AUF har heller ikke glemt Midtøsten i de idylliske sommeromgivelsene.

- Det er langt unna, men vi tenker på det. Vi har jo gjester fra Gaza, og kjenner folk der som vi snakker med på telefon og e-post, sier Nøttestad. Han er fornøyd med at regjeringen i forrige uke kritiserte inntoget på Gaza, men er helt uenig i beslutningen om å ikke gi økonomisk støtte til Hamas-regjeringen.

Ettersom AUF-leder Gry Larsen er politisk sekretær for utenriksministen er det nestleder Martin Henriksen som uttaler seg om utenrikspolitiske saker. Han mener at spørsmålet om penger til regjeringen må revurderes, og ønsker en hardere linje overfor Israel.

- AUF sitt budskap er at når Israel går lenger og lenger i sine aksjoner, må Norge også bli tøffere. Israel har jo vist at de gir blaffen i FN-vedtak, sier Henriksen.

I sin oppsummering etter spørrerunden takket Stoltenberg høflig for alle innspill, men han var ikke like enig i alt som hadde blitt sagt.

- Noen snakker som om at Norge ikke har sagt fra hva vi mener om Israels aksjoner, og det er feil. Palestinerne har sagt at de synes vi har vært klare, og det er viktigere for meg, sa Stoltenberg- Norge bedre enn andre

Stoltenberg påpekte også at Norge har gått lenger enn andre land i å la Hamas ha kontakt med norske tjenestemenn, og la vekt på at kritikken mot Israel svekkes dersom en ikke stiller klare krav til begge parter.

Etter utspørringen tok statsministeren en runde i leiren. Der hilste han på de internasjonale gjestene, og fikk en t-skjorte med "Tear down the wall" av Hassan Faraj fra Fatah Youth. Selv om Fatah og Hamas er politiske rivaler, mener også Faraj at Norge burde gitt støtte til den nye palestinske regjeringen.

- Palestina fikk hjelp til å holde et veldig demokratisk valg. Det er normalt at politiske partier i Palestina gjør motstand mot okkupasjonen, sier Faraj til Adresseavisen.

Han setter samtidig pris på den økonomiske nødhjelpen, og mener Norges politikk overfor Palestina til en viss grad skiller seg positivt ut.

-Vi føler at Sverige og Norge hjelper oss mer enn andre europeiske land, sier Faraj.

(Foto: ASKILL HALSE)

Foto: ASKILL HALSE

(Foto: ASKILL HALSE)

Foto: ASKILL HALSE

(Foto: ASKILL  HALSE)

Foto: ASKILL HALSE

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå