- Jeg har fått veldig, veldig mange reaksjoner på bildet, både på mail, Facebook og Instagram, sier journalisten, programlederen og forfatteren Anbjørg Sætre Håtun (40). Hun er opprinnelig fra Stjørdal, men bor nå i Oslo sammen med ektemannen Jon Andreas Håtun (alias Jono El Grande).

- Ikke hat kroppen din

I går kveld la hun ut et bilde som viser operasjonsarret etter at hun fjernet et bryst som var rammet av kreft. Sammen med bildet la Sætre Håtun ut en tekst som setter ord på tankene hun gjorde seg da hun oppdaget at kreften hadde kommet tilbake. Hun ble erklært kreftfri i 2004. I høst fikk hun beskjed om at hun hadde brystkreft på nytt.

Sætre Håtun har ikke vært tilgjengelig på telefon, men sendte sms om at hun har fått mye støtte i etterkant av publiseringen.

Adressa.no har fått tillatelse til å gjengi teksten som ligger vedlagt bildet. Teksten har fått tittelen «Kroppen er på din side».

Da jeg fikk påvist brystkreft i 2004 husker jeg at jeg følte på et enormt sinne overfor kroppen min. «Hvorfor gjør du dette mot meg nå? Jeg har ikke tid til å bli syk. Jeg har knapt nok tid til å gå til tannlegen i min hektiske hverdag.» Det var tanker jeg tenkte da jeg fikk beskjed om at jeg hadde brystkreft. Naturlig nok. For hvem vil vel bli frarøvet helsen? En av mine beste venner sa til meg: «Du må ikke hate kroppen din. Du må være glad i den. Du må huske på at den er på din side. Den jobber på spreng for at du skal blir frisk».

Jeg hadde lyst til å slå min venn, hardt i hodet. Kroppen min, på min side? Det var ikke akkurat det jeg tenkte da jeg sto på badet og betraktet meg selv i speilet. I etterkant av mine opplevelser har jeg imidlertid erfart at det å være konstant sint på kroppen sin, skaper et enormt indre stress som er uheldig, både fysisk og mentalt.

Denne ganger tenker jeg derfor helt andre tanker når jeg står foran speilet. Jeg tenker: «For en fantastisk kropp.» «Tenk å ha så mye motgang, og så klarer den å mobilisere.» «Kroppen er på min side!» «Hver dag skal jeg stelle godt med den. Slik en mor steller sitt syke barn».

«Viktig at du deler med oss»

Blant kommentarene på blant annet Instagram er det tydelig at mange setter pris på at hun gir kreften et ansikt. Bildet har fått over 600 «likes».

«Du er en heltinne. Lykke til med videre behandling».

«Ekte girlpower - du er så unik som deler dette med oss «følgere». Heier på deg».

«Supersterkt bilde av en supersterk dame med en supersterk kropp!»

«Må si at du imponerer. Viktig for så mange at du står frem som du gjør».

«Stå på Anbjørg! Du er ei knalltøff dame som står i bresjen for en viktig kamp».

«Finnes alltid håp»

I en kronikk som ble publisert hos Aftenposten i desember i fjor fortalte 40-åringen om hvordan det var å få vite at kreften hadde kommet tilbake.

«Det som ikke skulle skje – det som ikke fikk lov til å skje – det skjedde. Med meg. Brystkreften som rammet meg for åtte år siden, den kom tilbake. Og det høyre brystet mitt, det er nå borte,» skrev hun i kronikken.

I kronikken skrev den tidligere programlederen for «Puls» at cellegiftbehandlingen hun må igjennom etter jul kommer til å bli tøff, men at hun tar kontroll over situasjonen sin.

«Men, innimellom disse tankene tenker jeg at det finnes håp. Det finnes alltid håp. Operasjonen jeg nettopp har gjennomgått og cellegiftbehandlingen jeg skal igjennom, skal redde meg. Og om en tid er jeg forhåpentlig tilbake.»

Anbjørg Sætre Håtun delte mandag kveld dette bildet som viser brystområdet hennes etter kreftoperasjonen i høst. Foto: INSTAGRAM FAKSIMILE