Lager Norge havn for havn

Hurtigruten minutt for minutt ble godkjent av Guinness World Records som verdens lengste direktesendte TV-dokumentar.

Det tidligere hurtigruteskip MS Ragnvald Jarl blir arena for årets Sommeråpent. 

Saken oppdateres.

Den 134 timer, 42 minutter og 45 sekunder lange direktesendte ferden med «MS Nord-Norge» fra Bergen til Kirkenes ble en kjempesuksess, melder Aftenposten.

Nå legger NRK ut på en ny tur langs norskekysten, også denne gangen med et hurtigruteskip.

50 havner

Det tidligere hurtigruteskipet «MS Ragnvald Jarl», nå døpt til «MS Sjøkurs, blir arena for en flytende utgave av Sommeråpent på NRK1. Gjennom syv uker skal skipet seile innom 50 små og store havner fra Oslo-Kirkenes-Oslo, hvor det blir direktesendinger hver eneste dag.

Prosjektleder Thomas Hellum innser at sammenligningen til Hurtigruten minutt for minutt er uungåelig.

- Kanskje det blir vår bane. Nei, vi kan aldri gjenta den suksessen vi hadde med Hurtigruten. Det beste vi kan håpe på er at dette blir noe annet, men med det samme engasjementet og eierfølelsen hos folket som bor langs kysten, som vi så i det forrige prosjektet. Men det er Sommeråpent som er kjernen i dette, sier han.

Reisekontoret

Prosjektet er et samarbeid mellom NRK Hordaland, underholdningsavdelingen og sporten i NRK. Og at nettopp NRK Hordaland er med er ikke tilfeldig. Det er dette distriktskontoret som har stått bak alle de tidligere minutt for minutt-prosjektene til NRK.

- Vi vurderte flere typer båter, men med så pass mange medarbeidere som må være med, måtte vi opp i denne størrelsen. Alternativet hadde vært et supply-skip, med campingvogner på dekk. Det hadde ikke blitt den samme sjarmen. Vi ønsket oss også noe som mange forbinder med kyst og kystkultur. «MS Ragnvald Jarl» er en nydelig båt, fin scenografi og kort vei mellom båt og brygge, sier Hellum.

Live underveis

Selv om det i utgangspunktet er Sommeråpent som er hovedfokus, ønsker Hellum også at de kan sende live mens båten forflytter seg mellom hver havn. Hvilke havner som vil bli besøkt er fortsatt ikke helt avklart.

- Vi har kommet til versjon 3.0, jeg kan tenke meg vi ender på 12.0 før vi har banket en endelig reiserute. Dette handler om å finne steder som er egnet til å lage en slik sending, ikke minst logistikk for å rekke frem. Det eneste vi er sikre på er at vi starter og slutter i Oslo, og at vi skal innom Kirkenes, sier han.

Rare prosjekter

I prosjektet er også sporten tatt med.

- Det skyldes at sporten har en enorm kompetanse på store rare prosjekter med mye variert innhold, samtidig som de har kompetanse på å hive seg på lange sendinger uten helt å vite hva resultatet blir, sier Hellum.

TV-sjef Arne Helsingen tror på en ny suksess langs norskekysten.

- Vi gleder oss til å fylle skipet med kjente NRK-profiler og feire sommeren sammen med folk der de er. Det er «hele NRK» som nå drar på tur for å realisere dette sommertoktet, sier TV-sjef Arne Helsingen.

På forsiden nå