SKUP-prisen til Dagens Næringsliv

Journalistene bak artikkelserien «Dopingmafiaen» i Dagens Næringsliv er tildelt SKUP-prisen for fremragende undersøkende journalistikk for 2012.

Lars Backe Madsen (t.v) og Stig Tore Laugen fra Dagens Næringsliv fikk skup-prisen for 2012 for saken"Dopingmafiaen". Prisen ble delt under Skup konferansen i Tønsberg lørdag kveld. 

Saken oppdateres.

Prisen går til journalistene Lars Backe Madsen, Knut Gjernes, Stig Tore Laugen og Mikaela Berg.

«Etter 22. juli-terroren begynte DN-journalistene å interessere seg for det norske dopingmarkedet. Massedrapsmannen brukte anabole steroider i tiden fram mot terrorangrepene, og flere spørsmål om dopingbruk og omsetningsapparat ble stilt internt i redaksjonen. Journalistene evnet etter langvarig arbeid å finne svarene», heter det i juryens begrunnelse.

– Et samfunnsproblem

– Vi setter stor pris på å bli belønnet med for noe veldig viktig som ingen har tatt tak i. Det er mye i mediene om mulig doping blant idrettsutøvere, men det gjelder en marginal gruppe. Saken vi vant prisen for er i bunn og grunn et stort samfunnsproblem, sier DN-journalist Lars Backe Madsen.

«Journalistenes avsløringer førte til tidenes største dopingaksjon i Norge med en rekke pågripelser og til nå over 100 siktelser i det som er i ferd med å bli også den største dopingsaken i Europa», heter det videre fra juryen.

Juryen fremhever også at «metodebruken er svært omfattende, kreativ og forbilledlig systematisk, med solid etisk refleksjon i bunn. Blant annet viser journalistene nødvendigheten av å opptre med skjult identitet og å begå lovbrudd gjennom kjøp av dopingmidler for å få nødvendig dokumentasjon.»

Diplom for Lysbakken-sak

Tre andre saker blir hedret med diplom. Det var Dagbladets prosjekt «Selvforsvar og gamle venner» – som førte til at Audun Lysbakken (SV) gikk av som barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Bergens Tidendes «Spillet om klimakronene» og Dagbladets «Nerdrum-saken».

I tillegg er Internasjonal Reporter-prisen delt ut. Den ble delt mellom Erling Borgens og Harald Erakers «Oppgjørets time» for NRK Brennpunkt og «Spillet om klimakronene» av Atle Andersson, Lasse Lambrechts og Eystein Røssum.

Prisene ble delt ut under SKUP-konferansen i Tønsberg. (©NTB)

På forsiden nå