I motsetning til nabolandene Danmark og Sverige, har det i Norge vært lov å bruke doping.

Mandag kveld bestemte Stortinget at det nå skal bli forbudt. Innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen ble enstemmig vedtatt.

- Et stort steg

Det var Sør-Trøndelag Arbeiderparti som gikk inn for å fremme forslaget om kriminalisering av doping. Karianne Tung frontet forslaget som ble tatt inn i en stortingsmelding i fjor sommer.

- Dette er stort selv om kampen mot doping ikke er vunnet. Det er et stort skritt i riktig retning, sier hun til adressa.no.

Tung var selv på Stortinget mandag.

- Det er viktig å holde fokuset på denne problematikken. Samtidig er det hyggelig å ha vært her, jeg føler en spesiell forbindelse til dette.

Politikeren har hatt sterke opplevelser i sitt nærmiljø, som hun knytter til dopingproblematikk. For noen år siden mistet en nær venn av Tung livet. Dødsfallet beskriver hun som dopingrelatert.

Mindre testikler, angst, humørsvingninger

Ifølge Antidoping Norge er hjerte- og karsykdommer, lever-, muskel og seneskader, kviser, håravfall, strekkmerker, vekstforstyrrelser, sterilitet, mindre testikler, angst, humørsvingninger, depresjon og psykose mulige bivirkninger etter bruk av anabole steroider.

- Vi setter stor pris på at doping kriminaliseres. Samtidig er det et stort behov for å løfte det forebyggende arbeidet, sier daglig leder Anders Solheim til adressa.no.

Det var sommeren 2012 at stortingsmelding 30 ble lagt frem av daværende helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Der gikk regjeringen inn for å kriminalisere dopingbruk. Frem til i dag har det vært tillatt å oppbevare 4000 milligram doping til eget bruk.

- Et nytt forslag må ses i lys av at vi har indikasjoner på økt omfang, sa statsråden.

«Tragisk fenomen»

Adressa.no fulgte dopingbrukeren «Øystein» på kur i store deler av fjoråret. I denne videoen forteller han om hvorfor han bruker doping. Samtidig omtalte vi forskning fra en norsk hjertelege som har undersøkt 60 personer som har brukt doping regelmessig over lang tid. Resultatene viser at steroider kan fortrenge viktige muskelfibre og at de gjør kroppens viktigste muskel stivere. Hjertet kan miste noe av evnen til å pumpe blod. I en avstemming i saken sa 79 prosent av leserne at de mente doping burde bli ulovlig. Totalt svarte 6825 personer på spørsmålet.

Etter videoen om «Øystein» beskrev helseminister Jonas Gahr Støre doping som «et tragisk fenomen» overfor adressa.no.

Stortingsmeldingen sendt ut på en høringsrunde i fjor høst. Politiet i Sør-Trøndelag leverte et omfattende dokument til høringsrunden hvor følgende ble bemerket:

«På bakgrunn av det bildet politiet i Sør-Trøndelag sitter med, må doping anses som utbredt i Norge, på tvers av alle samfunnslag, roller og funksjoner i samfunnet.»

Organisert kriminalitet

Operasjon Gilde har blitt etterforsket fra Trondheim siden desember 2011. Godt over 100 personer er siktet i saken, som har blitt Norges og Europas største dopingopprulling.

- Vi har i vår høringsuttalelse anbefalt kriminalisering ut fra erfaringer vi har gjort oss i Operasjon Gilde. Vi mener det er riktig at bruk og besittelse av dopingmidler blir kriminalisert, sier politiadvokat Per Martin Utkilen til adressa.no.

Justisminister Grete Faremo var til stede da forslaget om dopingforbud ble lagt frem på Aps årsmøte i fjor.

- Organisert dopingkriminalitet utløser store penger. Problemene knyttet til dette opptar meg sterkt, sa hun til adressa.nos reporter.

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

Så langt er over 20 personer siktet for organisert kriminalitet i Operasjon Gilde. I helgen mottok Dagens Næringsliv SKUP-prisen for sine avsløringer av det avisen kaller «en dopingmafia i Trondheim». Adresseavisen ble i februar tildelt den trønderske journalistprisen for dekningen av saken.

Karianne Tung (Ap) frontet forslaget om å kriminalisere dopingbruk. Foto: RUNE PETTER NESS
En av de som senere skulle bli siktet i Operasjon Gilde, ble pågrepet på et postkontor på Moholt da han hentet ut pakker med til sammen 10 kg dopingmidler. Foto: POLITIET