Dopingbruk blir ulovlig

Stortinget kriminaliserer flere tusen norske dopingbrukere med nytt vedtak.

15. februar 2012: Politiet i Trondheim beslagla dopingmengder da en rekke menn og kvinner ble pågrepet i Operasjon Gilde. 

Saken oppdateres.

I motsetning til nabolandene Danmark og Sverige, har det i Norge vært lov å bruke doping.

LES OGSÅ: Vil fengsle nordtrønder

LES OGSÅ: - Doping for millioner kan være på avveie

Mandag kveld bestemte Stortinget at det nå skal bli forbudt. Innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen ble enstemmig vedtatt.

- Et stort steg

Det var Sør-Trøndelag Arbeiderparti som gikk inn for å fremme forslaget om kriminalisering av doping. Karianne Tung frontet forslaget som ble tatt inn i en stortingsmelding i fjor sommer.

- Dette er stort selv om kampen mot doping ikke er vunnet. Det er et stort skritt i riktig retning, sier hun til adressa.no.

Tung var selv på Stortinget mandag.

- Det er viktig å holde fokuset på denne problematikken. Samtidig er det hyggelig å ha vært her, jeg føler en spesiell forbindelse til dette.

Politikeren har hatt sterke opplevelser i sitt nærmiljø, som hun knytter til dopingproblematikk. For noen år siden mistet en nær venn av Tung livet. Dødsfallet beskriver hun som dopingrelatert.

Mindre testikler, angst, humørsvingninger

Ifølge Antidoping Norge er hjerte- og karsykdommer, lever-, muskel og seneskader, kviser, håravfall, strekkmerker, vekstforstyrrelser, sterilitet, mindre testikler, angst, humørsvingninger, depresjon og psykose mulige bivirkninger etter bruk av anabole steroider.

- Vi setter stor pris på at doping kriminaliseres. Samtidig er det et stort behov for å løfte det forebyggende arbeidet, sier daglig leder Anders Solheim til adressa.no.

Det var sommeren 2012 at stortingsmelding 30 ble lagt frem av daværende helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Der gikk regjeringen inn for å kriminalisere dopingbruk. Frem til i dag har det vært tillatt å oppbevare 4000 milligram doping til eget bruk.

- Et nytt forslag må ses i lys av at vi har indikasjoner på økt omfang, sa statsråden.

«Tragisk fenomen»

Adressa.no fulgte dopingbrukeren «Øystein» på kur i store deler av fjoråret. I denne videoen forteller han om hvorfor han bruker doping. Samtidig omtalte vi forskning fra en norsk hjertelege som har undersøkt 60 personer som har brukt doping regelmessig over lang tid. Resultatene viser at steroider kan fortrenge viktige muskelfibre og at de gjør kroppens viktigste muskel stivere. Hjertet kan miste noe av evnen til å pumpe blod. I en avstemming i saken sa 79 prosent av leserne at de mente doping burde bli ulovlig. Totalt svarte 6825 personer på spørsmålet.

Etter videoen om «Øystein» beskrev helseminister Jonas Gahr Støre doping som «et tragisk fenomen» overfor adressa.no.

LES OGSÅ: «Jeg sliter med å gjøre kjæresten min gravid, på grunn av testoen jeg pakker i kroppen»

Stortingsmeldingen sendt ut på en høringsrunde i fjor høst. Politiet i Sør-Trøndelag leverte et omfattende dokument til høringsrunden hvor følgende ble bemerket:

«På bakgrunn av det bildet politiet i Sør-Trøndelag sitter med, må doping anses som utbredt i Norge, på tvers av alle samfunnslag, roller og funksjoner i samfunnet.»

Organisert kriminalitet

Operasjon Gilde har blitt etterforsket fra Trondheim siden desember 2011. Godt over 100 personer er siktet i saken, som har blitt Norges og Europas største dopingopprulling.

- Vi har i vår høringsuttalelse anbefalt kriminalisering ut fra erfaringer vi har gjort oss i Operasjon Gilde. Vi mener det er riktig at bruk og besittelse av dopingmidler blir kriminalisert, sier politiadvokat Per Martin Utkilen til adressa.no.

LES OGSÅ: Nesten 100 siktet i Operasjon Gilde

LES OGSÅ: Den dyreste etterforskningen noensinne

Justisminister Grete Faremo var til stede da forslaget om dopingforbud ble lagt frem på Aps årsmøte i fjor.

- Organisert dopingkriminalitet utløser store penger. Problemene knyttet til dette opptar meg sterkt, sa hun til adressa.nos reporter.

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

LES OGSÅ: Her begynte Operasjon Gilde

Så langt er over 20 personer siktet for organisert kriminalitet i Operasjon Gilde. I helgen mottok Dagens Næringsliv SKUP-prisen for sine avsløringer av det avisen kaller «en dopingmafia i Trondheim». Adresseavisen ble i februar tildelt den trønderske journalistprisen for dekningen av saken.

Karianne Tung (Ap) frontet forslaget om å kriminalisere dopingbruk. 

Karianne Tung (Ap) frontet forslaget om å kriminalisere dopingbruk. 

Doping

Doping er medikamenter som skal gi en prestasjonsfremmende effekt.

 • Allerede i OL i 1904 ble doping brukt av maratonløpere.
 • Etter andre verdenskrig ble testosteron et middel for sovjetiske utøvere.
 • Rundt 1960 så man de første tegnene på systematisk doping i idretten.
 • I Norge ble et antidopingprogram vedtatt i 1974.
 • Fra 1990 har import av dopingmidler økt voldsomt i omfang og størrelsen på beslag indikerte at doping også var svært utbredt utenfor idretten.
 • Kjente bivirkninger av dopingbruk er: Hjerte- og karsykdommer, lever-, muskel og seneskader, kviser, håravfall, strekkmerker, vekstforstyrrelser, sterilitet, mindre testikler, angst, humørsvingninger, depresjon og psykose
 • I Norge ble dopingbruk ulovlig i 2013.
 • Kilde: Antidoping Norge og Store Norske Leksikon
Sommer 2011: En av de som senere skulle bli siktet i Operasjon Gilde, ble pågrepet på et postkontor på Moholt da han hentet ut pakker med til sammen 10 kg dopingmidler. 

Sommer 2011: En av de som senere skulle bli siktet i Operasjon Gilde, ble pågrepet på et postkontor på Moholt da han hentet ut pakker med til sammen 10 kg dopingmidler. 

Dette har skjedd i Operasjon Gilde

Operasjon Gilde er trondheims-politiets opprulling av flere norske dopingnettverk.

 

 • 1. desember 2011: Politiet i Trondheim begynner en omfattende etterforskning mot et dopingnettverk med hovedsete i byen.
 • 15. februar 2012: 100 politimenn er involvert i aksjoner mot flere adresser i Trondheim. Over ti menn og kvinner pågripes.
 • 17. februar: Seks menn varetektsfengsles av Sør-Trøndelag tingrett.
 • 18. februar: I en artikkel omtaler Dagens Næringsliv at bakteppet for politiaksjonene er et miljø som knyttes til dopingbørsen Anabolic Forums på nettet.
 • 15. mars: Hemmelige rettsdokumenter Adresseavisen skaffer tilgang til, viser at en mann (25) fra Trondheim erkjenner å ha opprettet Anabolic Forums i overgangen til 2011.
 • 30. mars: I flere slettede skjermbilder Adresseavisen henter ut fra internasjonale internettarkiv forteller flere av mennene som er siktet i Operasjon Gilde om dopingsalg så langt tilbake som til 2005.
 • 13. juni: Politiet stenger Anabolic Forums og beslaglegger databasen med informasjon om tusenvis av norske dopingbrukere.
 • 4. juli: Operasjon Gilde har vokst voldsomt. 14 politidistrikt er involvert i saken. Rundt 70 personer er siktet over hele landet.
 • 13. november: En mann som knyttes til dekknavnet «trykkern» pågripes. Han erkjenner å ha produsert dopingtabletter i garasjene sine i årevis.
 • 20. november: En mann (26) pågripes for tredje gang i Operasjon Gilde.
 • 29. november: En 27-åring pågripes. Han ble opprinnelig pågrepet i februar. Begge mennene varetektsfengsles.
 • 19. og 20. desember: De to varetektsfengsles igjen i fire uker. Begge anker beslutningen til lagmannsretten.
 • 11. januar 2013: 98 personer er siktet i Operasjon Gilde. 21 av dem for organisert kriminalitet.
 • 15. januar: Mennene fremstilles for varetektsfengsling i fire nye uker. De blir imidlertid løslatt av tingretten.
 • 7. februar: En lærer pågripes på en skole i Bodø. Han fengsles i Trondheim.
 • 8. februar: Fem menn og en kvinne pågripes på Innherred i Nord-Trøndelag. To menn fremstilles for varetektsfengsling i Steinkjer.
 • Mars: Læreren løslates i Trondheim, i Nord-Trøndelag løslates begge mennene. En 38-åring sitter i varetekt i 1,5 måned.
 • 25. april: En betrodd leder i Trondheim kommune dømmes for uaktsom hvitvasking i forbindelse med dopingsaken.
På forsiden nå