Stjeler fra lik - selger på nett

Salg av soldathjelmer med kulehull, dødsbrikker og andre effekter fra døde SS-soldater er millionindustri på internett.

Saken oppdateres.

Flere av de norske frontkjemperne som falt i Karelen i juni 1944, har blitt ofre for likplyndrere.

- Det finnes dessverre noen samlere som kun tenker profitt og støtter opp om likplyndring, sier politibetjent Geir Skjelvan ved Sentrum politistasjon.

Han er selv samler av politi- og militæreffekter fra andre verdenskrig, men tar avstand fra dem som kjøper effekter tatt fra falne soldater.

- Det er både etisk forkastelig og vil gjøre identifiseringsarbeidet vanskelig eller i verste fall umulig, sier Skjelvan.

Organisert plyndring

Effekter fra SS-soldater er spesielt ettertraktet vare. De over 100 falne norske frontkjemperne i SS-skijegerbataljon Norge, har ikke fått en grav. Flere ligger i dagen i Karelen, der de stupte for mer enn 60 år siden i kamp mot russiske styrker på de to høydene Hasselmann og Kaprolat.

Rapporter har kommet om at organiserte grupper av russiske samlere har vært i området og forsynt seg både av benrester og militæreffekter. Et titall dødsbrikker fra falne norske SS-soldater fra Karelen skal etter det Adresseavisen kjenner til, befinne seg hos en navngitt samler i Murmansk.

Det som skjer i Karelen er langt fra enestående, ifølge Geir Skjelvan.

- Blant samlere er «black diggers» - folk som graver opp gamle krigsgraver i jakt på militæreffekter - et begrep. Det er både makabert og respektløst, sier Skjelvan, som presiserer at de fleste i samlermiljøet er seriøse og vil takke nei til effekter som kan ha blitt tatt fra levninger.

- Tilhører pårørende

På en norsk nettside for kjøp og salg av militæreffekter selger en norsk samler tyske hjelmer, plukket fra Narva-fronten i Russland. Flere av hjelmene har hull etter kuler eller granatsplinter. Samleren hevder de ikke er gravd opp, men funnet i skogholt og myrer. De rustne hjelmene går for inntil 500 kroner.

Kjøp og salg av militæreffekter fra slagmarken provoserer professor i statsvitenskap, Stein Ugelvik Larsen. Han leder den såkalte Kaprolat-komiteen, som til våren planlegger å dra til Karelen for å identifisere og bringe hjem falne norske frontkjempere.

- Personlige eiendeler som for eksempel dødsbrikker tilhører pårørende etter de falne. Jeg betrakter en del av det som tilbys på nettet som gravrøveri, sier Ugelvik Larsen.

Selv har han forsøkt å kjøpe tilbake en dødsbrikke fra en norsk SS-soldat, tilbudt på internett.

- Jeg ønsket å bevare den for ettertiden og levere den til pårørende. Dessverre kom jeg for sent. Den var allerede videresolgt.

Dødsbrikke til 5000

Fram til nå har handel med effekter fra andre verdenskrig i stor grad skjedd på østeuropeiske og amerikanske nettsteder.

Ugelvik Larsen blir overrasket når Adresseavisen gjør ham kjent med at det også er en norsk nettside som reklamerer med kjøp av dødsbrikker fra norske SS-soldater: «Norskbrukte SS dødsbrikker kjøpes til egen samling. Jeg betaler minimum kr 5000,- for en slik dødsbrikke i pen stand. Alle SS enheter av interesse» står det å lese på nettsiden, som er opprettet av en norsk samler.

- En slik etterspørsel gjør at gravrøverne virkelig får et påskudd for å fortsette sin aktivitet, sier Stein Ugelvik Larsen.

Den norske samleren hevder overfor Adresseavisen at han aldri har hatt til hensikt å kjøpe dødsbrikker fra falne soldater.

- Jeg søker dødsbrikker og effekter fra overlevende SS-soldater. Effekter som har ligget i jorda er dessuten i dårlig stand og ofte skadd av rust, sier samleren.

- Det står ingenting i annonsen på nettet at du ikke kjøper effekter av falne?

- I så fall vil jeg anføre det i nettannonsen, sier samleren.

(Foto: PRIVAT)

Foto: PRIVAT

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå