Mener Valla kan bli dømt i rettssak

LO-leder Gerd-Liv Valla kan bli dømt for å ha gitt ut fortrolig informasjon fra medarbeidersamtaler dersom det kommer til arbeidsrettssak.

Saken oppdateres.

– Hvis det kan påvises at Valla har gitt ut informasjoner fra en medarbeidersamtale kan hun faktisk bli dømt for det, sier arbeidslivsekspert Torkild Husby i advokatselskapet Codex til VG.

- Bryter etiske regler

Husby viser til notatet Valla offentliggjorde fredag, der hun ga sin versjon av konflikten med LOs nylig avgåtte internasjonale sekretær Ingunn Yssen.

I notatet referer Valla i detalj fra samtaler hun hadde med Yssen, og Husby mener at dette bryter med enhver etisk regel i norsk næringsliv.

Uforsvarlig

Førsteamanuensis Ole I. Iversen mener også at det var etisk uforsvarlig av Valla å gjengi hva som ble sagt under medarbeidersamtaler med Yssen.

– Ja., det er det liten tvil om, med mindre ikke de to som har samtale, er enige om at innholdet kan offentliggjøres, sier Iversen.

Yssen avviser overfor VG at hun har gitt noen slik tillatelse.

– Jeg reagerer meget sterkt på at hun bretter ut i all offentlighet informasjoner gitt i fortrolighet og i en medarbeidersamtale, sier Yssen som nå lar sin advokat vurdere hva som videre skal skje i saken.

Brudd på loven

Arbeidsrettseksperter mener også at LO kan ha brutt arbeidsmiljøloven ved at det er ti år siden sist de gjennomførte en arbeidsmiljøundersøkelse.

– Hvis LO ikke har gjort arbeidsmiljøundersøkelser siden 1997 er det brudd på arbeidsmiljøloven, sier jurist og spesialist på psykososialt arbeidsmiljø, Harald Pedersen, til Dagbladet.

At Valla har hatt medarbeidersamtaler med sine ansatte, er ikke nok, mener regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet.

– Medarbeidersamtaler vil normalt ikke være nok. Arbeidsmiljøloven og forskriftene krever mer og systematisk kartlegging, sier Halmrast til Dagbladet.

– LO bryter arbeidsmiljøloven. Alle arbeidsgivere kan bli holdt erstatningsansvarlige hvis arbeidsmiljøet er så dårlig at noen blir mobbet, sier Ole Gramstad Jensen i Codex.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå