- 15 av de 36 som har omkommet i brann i år har vært over 67 år, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Risikoen for å omkomme i brann øker med alderen og statistikken viser at eldre, bevegelseshemmede, rusmisbrukere og også arbeidsinnvandrere defineres som særlig utsatte risikogrupper.

- Eldre personer trenger hjelp til brannsikring, og pårørende kan bidra til å redusere brannrisikoen, sier Rygh Pedersen.

Dør i egen bolig

- Det viktigste er å bli varslet så tidlig som mulig å komme seg ut i tide, sier Rygh Pedersen.

De fleste som omkommer i branner dør i egen bolig.

- En av grunnene til økningen, er at flere eldre velger å bo i egne hjem eller omsorgsboliger fremfor institusjoner, sier Hilde Sivertsen, avdelingsingeniør i Trondheim brann- og redningstjeneste.

Røyking

På grunn av funksjonsnedsettelser som svekket syns- og hørselsevne samt svekket reaksjonsevne og bevegelighet, øker sjansene for et uhell.

- Det er en utfordring for brannsikkerheten, sier Sivertsen.

Hovedårsakene til brannene der eldre er involvert, er røyking og levende lys.

- Ved røyking, er det mange som sovner og mister sigaretten ned i sengetøyet eller på annet brennbart materiale, sier Sivertsen.

Kan være ustø

Også ved bruk av brennbare lysestaker, lysmansjetter og dekorasjoner øker risikoen for at brann kan oppstå, dersom lyset ikke blir slokket i tide.

- Eldre kan være ustø og dette kan føre til uheldige situasjoner, sier Sivertsen.

- For at de som velger å bo hjemme skal kunne ha en tilfredsstillende brannsikkerhet, kreves det brannsikringstiltak utover hva som trengs i en ordinær bolig.

Se faktaboks for tips om hvordan pårørende kan bedre brannsikkerheten for den eldre garde.