Mattilsynet: – Vær forsiktige med vilt felt med bly

Oslo (NTB): I anledning den nær forestående jaktsesongen kommer Mattilsynet med kostholdsråd om viltkjøtt. Utsatte grupper bør ikke spise vilt felt med bly mer enn en gang i måneden.

Saken oppdateres.

Det er hovedkonklusjonen i en risikovurdering levert av Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Bakgrunnen for at Mattilsynet har bedt om en vurdering, er at det er en helserisiko forbundet med vilt skutt med blyammunisjon.

De gruppene som anbefales å ikke spise vilt felt med bly mer enn en gang i måneden er: barn, gravide, kvinner i fruktbar alder og personer med høyt blodtrykk. Personer som spiser hjortevilt mindre enn en gang i måneden kan trygt fortsette som før.

Oppdrettsvilt felles med hodeskudd slik at det ikke er fare for bly i kjøttet. Den faren elimineres naturlig nok også dersom det benyttes blyfrie prosjektiler.

Mattilsynet anbefaler ammunisjon som fragmenterer lite når den treffer dyret. Et annet tråd er å renskjære skuddsåret. Da må 30 centimeter av kjøttet rundt sårkanalen fjernes, men effekten av dette er usikker.

Tilsynet fraråder at sårkjøtt etter felling med blyammunisjon brukes som dyrefôr. (©NTB)

På forsiden nå