Det er Per Sandberg som kom til oss og som har initiert boken. Dette er hans veldig personlige prosjekt og en del av hans plan, sier forlegger Arve Juritzen til Aftenposten.

I midten av november gir Juritzen forlag ut Per Sandbergs biografi Mot min vilje - oppklaring av et politisk liv. Mandag ble det klart at Sandberg trekker seg som nestleder i Frp til våren.

- Når begynte arbeidet med boken?

- Vi hadde en uformell samtale for  et drøyt års tid siden. Så møttes vi og diskuterte dette.

- Er boken et oppgjør med eget parti?

- Jeg tror vi alle ser at det Per Sandberg gjør nå er en revurdering, en opprydding. Han er kommet dit i livet at han ønsker å se tilbake, rydde og analysere. Og så har han en kurs videre.

- Så han sier hva han har tenkt å gjøre videre?

- Ja.

- Handler det om hans videre politiske karriere, eller andre ting han har lyst til å gjøre?

- Begge deler.

Noen har lest

Juritzen sier både Sandberg selv og forlaget er blitt kontaktet av politiske mennesker, privatpersoner og journalister som har bedt om å få innsyn i det som er skrevet om dem i boken.

- Det er noen vi har ønsket å sjekke fakta med. Vi har jobbet journalistisk med dette. Andre har ikke fått det innsynet de ber om fordi vi har vurdert at dette ikke er nødvendig og riktig.

- Har sentrale politikere som Siv Jensen fått lese det som er skrevet om dem?

- Det kommenterer jeg ikke, men jeg ser Siv Jensen sier hun ikke har lest noe av boken. Dette er Per Sandbergs folk, og han styrer kontakten med dem selv.

Juritzen sier han har inntrykk av at Per Sandberg har vært åpen om at han skriver boken til Frp-kolleger i lengre tid.

- Boken har en litt spesiell tittel – «Mot min vilje». Hva ligger i det?

- Det vil bli godt forklart når en leser boka.

- Er det først og fremst en personlig eller en politisk bok?

- Det er begge deler: Fortellingen om en gutt som kommer fra vanlige, norske kår og ender med å sitte i regjeringsforhandlinger. Boken omtaler hans personlige reise og hans opplevelser i politikken.

Nær fortid

Forlagssjefen sier siste ord i boken ble skrevet for bare noen dager siden. Deler av boken er skrevet etter at det ble klart at Sandberg selv ikke skulle inn i Regjeringen. Hele perioden med regjeringsforhandlinger og regjeringsdannelsen blir omtalt.

- Det som skiller denne boken fra andre politiske biografier, er at den er så aktuell og omhandler ting som er skjedd i helt nær fortid.

- Skriver han detaljert om regjeringsforhandlingene, for eksempel hva som er sagt inne i møtene?

- Jeg har ikke lyst til å sin noe mer om det nå.

- Det er kjent fra før at Per Sandberg har to dommer. Omtaler boken flere lignende forhold?

- Ikke flere dommer, det ville nok dere i mediene ha visst om. Men det er en veldig personlig bok, som går tett på Per Sandberg.

- Hva skriver han om sin tid som FN-soldat i Libanon?

- Nå er fisketuren din over kanten. Boken må tale for seg selv.

Per Sandbergs bok er fortellingen om en gutt som kommer fra vanlige, norske kår og ender med å sitte i regjeringsforhandlinger, forteller forlegger Arve Juritzen. Bildet er tatt i forbindelse med regjeringssonderingene i Nydalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen