- Han ble kvalt av politiet

Familien til Eugene Obiora, som døde da han ble pågrepet av politiet i Trondheim i september, varsler sivilt søksmål dersom Riksadvokaten ikke tar ut tiltale mot de fire politimennene som pågrep ham.

Saken oppdateres.

– Eugene Obiora ble drept. Han ble kvalt av politiet. Det er ingen tvil. Vi kommer til å saksøke politiet og akter å betale saksomkostningene dersom vi taper, sier Obiora-familiens talsmann Elvis Chi Nwosu til NTB.

Familiens advokat, Abid Q. Raja, bekrefter at et sivilt søksmål er en aktuell mulighet.

– Men før vi eventuelt går til sak, vil vi avvente Riksadvokatens behandling av saken. Det blir først ro om denne saken når den kommer opp for domstolene, sier Raja.

– Ingen tillit til politiet

Spesialenheten for politisaker kunngjorde fredag at Obiora-saken er henlagt på grunn av bevisets stilling. Avgjørelsen skapte voldsomme reaksjoner, og flere steder i landet var det demonstrasjoner mot politivold og rasisme tirsdag. Utenfor Regjeringskvartalet i Oslo hadde rundt 250 mennesker samlet seg med krav om en uavhengig gransking.

- I minoritetsmiljøene har politiet lenge vært i en dyp tillitskrise. Mange innvandrere er redde for å oppsøke politiet med tips i alvorlige straffesaker, og det er ikke vanskelig å forstå. Det er bare å ta en titt på hvordan politiet behandler innvandrere i Sofienbergparken i Oslo hver sommer, sier Raja.

Hos de frammøtte demonstrantene var det tydelig at tilliten til politiet er tynnslitt. Mange ropte ut sin frustrasjon, noe ikke minst justisminister Knut Storberget (Ap) fikk merke. Under sin appell til demonstrantene ble han høylytt bedt om å skamme seg flere ganger, og da han avsluttet ropte flere taktfast «Mordere», «Mordere», «Mordere».

- Bensin på bålet

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener Raja kaster «bensin på bålet» med sine uttalelser.

- Det er veldig beklagelig at vi er kommet i en situasjon der enkelte små grupperinger demonstrerer mot politiet. Raja og andre bør føle et spesielt ansvar for ikke å bruke denne saken til å skape større avstand mellom politiet og bestemte befolkningsgrupper. Raja bør spare en del av ordbruken til han får se hva Riksadvokaten konkluderer med, sier Johannessen.

En rekke organisasjoner overleverte i dag et brev til justisminister Storberget der det fremmes en rekke krav av prinsipiell karakter. Blant annet krever organisasjonene reform av Spesialenheten, øyeblikkelig permittering av politifolk ved dødsfall under pågripelse og forbud mot bruk av kvelertak.

Avviser tillitskrise

Storberget tok imot brevet, men ville ikke si noe konkret om Obiora-saken, noe Akhenaton de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering betrakter som skuffende.

- Statsministeren og flere statsråder kommenterte Kadra-saken, som også var under etterforskning. Hva er forskjellen?

I sin appell manet Storberget til dialog og sa regjeringen tok reaksjonene fra demonstrantene på største alvor. Han la til at Spesialenheten for politisaker er en forholdsvis ny konstruksjon som skal evalueres, men avviste bestemt at politiet er i en tillitskrise.

- Alle undersøkelser viser at norsk politi har stor tillit i befolkningen, sier Storberget.

 
På forsiden nå