Da Adresseavisen møtte festivalsjef Jan Engen på hans kontor torsdag formiddag var det hektisk telefonvirksomhet. Artister spredt rundt i Europa var på tråden - og bekymrede bluespublikummere ringte i ett sett.

- Vi jobber på alle fronter og skal klare å skape en bra festival, sier Jan Engen.

- Folk ringer og spør om det blir festival - og det kan jeg herved bekrefte. De norske artistene er innen rekkevidde, David Lindley er allerede på plass og vi håper at de andre verdensstjernene kommer seg hit i løpet av fredag og lørdag.

Thunderbirds på danskebåten

Et av de internasjonale bandene som er ventet til Nidaros Blues, The Fabolous Thunderbirds, spiller helt sikkert sin oppsatte konsert fredag kveld. De har tatt ferge fra Danmark til Kristiansand og er i rute for sin opptreden i Trondheim.

For flere av artistene er det avgjørende at flyrommet åpnes - dette gjelder for eksempel den største stjerna, Candi Staton.

- Enn om askeskyen ikke forsvinner fram mot helga?

- Da blir det erstattere fra Norge, Sverige og Danmark. Det er bluesartister som kan komme på kort varsel. Disse er kontaktet, men ennå ikke booket - for jeg har fremdeles tro på å få artistene fra programmet til Trondheim, sier Engen.

Ti artister sitter fast

Bluesfestivalen er per i dag hardt rammet av flykaoset i Europa.

– Jeg har ti artister som sitter rundt omkring på flyplasser i Europa, sier Jan Engen.

Festivalen jobber på spreng for å få i havn flest mulig konserter, men erkjenner at det kommer til å bli endringer i programmet.

– Det er kritisk for oss. Vi jobber febrilsk med å sette artistene på busser og ferjer fra Europa. Dette er kjedelig. Samtidig er det ikke så mye vi kan gjøre. Vi er ikke herre over denne situasjonen, så det nytter ikke å bli sint heller, sier han.

Lindley er i boks

Konserten med multiinstrumentalistfenomenet David Lindley i kveld går som planlagt. Han er allerede på plass i byen.

Av artistene som spiller fredag og lørdag er det fortsatt mange som ikke har kommet seg nordover, og festivalsjefen vet ikke om alle rekker det før helgen.

– Vi håper selvsagt at vinden skal snu, så vi får arrangert flest mulig konserter.

Joanna Shaw Taylor sitter fast i København. Homesick & The Louisiana Men er i Amsterdam. Nine Below Zero skal være på vei oppover i buss, mens også mange andre er råket av flykaoset som rammer Nord-Europa.

adressa.no kommer med mer

Håper vinden snur: Jan Engen i Nidaros Blues har store deler av programmet sittende rundt på europeiske flyplasser på grunn av askeskyen fra Island. Foto: KIM NYGÅRD