– Jeg unner ikke min verste fiende det smertehelvete jeg har opplevd etter denne hendelsen.

Det sier den 29 år gamle mannen fra Verdal som 2. mai i år opplevde et mareritt.

– Smertene i ryggen gjør at jeg ofte våkner om nettene. Det var der mange av sparkene og slagene med balltreet traff etter jeg gikk i bakken, sier 29-åringen til Adresseavisen.

Uenige om basketregler

Kompisgjengen fra Verdal skulle til Trondheim for å feste og kose seg denne fredagskvelden. 29-åringen var passasjer i en av to biler. De dro til Saupstad for å plukke opp søsteren til en av vennene, og stakk innom Esso-stasjonen for å vente.

– Jeg vasket bilen der for den skulle se fin ut til å kruse rundt i Trondheim. Vi ble på bensinstasjonen en liten stund, og mens vi var der kom det bort en fyr med basketball og lurte på om vi ville spille, forteller verdalingen.

Selv avsto han, men en av kompisene ble med på å spille ball mot en vegg ved bensinstasjonen. Det skal etter kort tid ha blitt uenighet om reglene, og her startet konflikten.

– Jeg hørte ei flaske knuse og så kompisen min blø fra hodet. Vi ble opptatt med å finne papir for å tørke blodet da det snart var kommet til flere, forteller 29-åringen.

Da det brygget til bråk mellom de lokale guttene og verdalingene, prøvde han å holde seg unna.

– Jeg tenkte at jeg ikke har lyst til å havne på glattcelle i Trondheim, så jeg skulle holde meg unna. Jeg sto ved bilen da jeg snudde meg å så kompisene mine springe. Så smalt det, sier mannen.

Fanget på film

Det første smellet var et slag med balltre mot nakken. Bensinstasjonens overvåkningskamera fanget dette og de neste sekundenes grusomme brutalitet mot 29-åringen på film. Ni unge menn gikk løs på den passive mannen med balltre, slag og spark også etter at han falt i asfalten. Ifølge tiltalen mot åtte av de ni som er filmet, var handlingen «uprovosert og hadde karakter av mishandling». Voldsmennene er ikke mer enn 17-18 år.

Selv har ikke 29-åringen kunnet beskrive mye av hva som skjedde før han nå et drøyt halvår etter selv har sett filmen som han selv mener har vært avgjørende for at ungdommene ble tiltalt.

– Jeg rakk ikke å tenke stort. Jeg husker at jeg prøvde å ta fra dem balltreet og at jeg rev med meg en av dem ned. Jeg trodde ikke jeg hadde vært bevisstløs, men forstår nå at jeg må ha vært borte litt, sier han.

Da han våknet til kom redselen for fullt.

– Jeg kjente ikke beina mine og tanken på at jeg var blitt lam streifet meg. Men så kom det prikking; og smerten, sier han.

Redd for å gå ut

Overfallet hadde gitt ham et stort kutt på venstre side av hodet som måtte sys, kutt i bakhodet, sterk hevelse i nakken, skade i venstre håndledd, en rekke blåflekker og smerter i korsryggen som gjorde at han ikke klarte å gå på 14 dager. Ambulanse tok ham med til St. Olavs for sting og scanning.

– Jeg tror jeg var i sjokk da jeg dro til sykehuset. Jeg lo, men hadde skikkelig vondt over alt. Jeg var mørbanket. Men etter å ha blitt undersøkt ferdig på sykehuset, ville jeg hjem. Jeg ville ikke være i Trondheim mer, sier han.

Faktisk har han aldri lyst å dra tilbake til Trondheim, i hvert fall ikke på fest. Opplevelsen har gitt ham angst for å dra ut på fest også hjemme på Innherred.

– Jeg er redd for å dra ut. Jeg kjenner en støkk hver gang jeg møter en gjeng. Jeg er livredd det skal skje igjen, sier han.

– Godt å få unnskyldning

At han ikke kunne bruke hånda ordentlig noen måneder etter hendelsen, gjorde at han mistet jobben som tilkallingshjelp ved ei kro i nabokommunen. Han er bestemt på å komme seg ut i jobb igjen. Og heldigvis har han i dag også mye å glede seg over.

– Jeg og kjæresten venter barn i juni. Hun betyr alt for meg og vi gleder oss veldig, sier han.

Denne uken har han møtt de åtte tiltalte i Trondheim tingrett. Møtet og gjenkallelsen av den grusomme kvelden, var ikke hyggelig.

– Jeg fikk en støkk av å se dem. En av dem sa unnskyld til meg da jeg satt i vitneboksen. Det gjorde litt godt, men at han og flere av de andre angrer, bør ikke bety at noe lavere straff for det de har gjort mot meg, sier den 29 år gamle mannen.

Foto: LEIF ARNE HOLME
Slag og spark, noen med balltre, gjorde ham mørbanket. Arret i hodet på 29-åringen vitner om noe av grovheten i angrepet han ble utsatt for i mai. Foto: LEIF ARNE HOLME