Klokken 12 torsdag landet 30-åringen på Arlanda utenfor Stockholm.

Erlend rakk så vidt en kjøttkakemiddag hjemme hos mor, før han måtte snu og reise igjen. I ettermiddag sitter han i stolen hos Fredrik Skavlan.

- Jeg har nesten ikke rukket å tenke på det. Jo mer jeg tenkte på det jo mer nervøs blir jeg, men jeg tror det blir godt å snakke om det, sier Johannesen.

Reddet 100

Det er to knappe uker siden tyfonen Haiyan slo inn og smadret Tacloban på Filippinene, hvor Erlend Johannesen har drevet et barnehjem siden 2005.

30-åringen fra Flatåsen i Trondheim hadde ansvaret for 100 mennesker, både voksne og barnehjemsbarn, i ruinene i Tacloban. I sju døgn kjempet de for å overleve, uten tilgang på strøm, mat, vann og telefon. Forrige torsdag gikk Erlend Johannesen om bord i et helikopter, og ble fraktet han ut som sistemann.

I Adresseavisens papirutgave torsdag 14. november fortalte Johannesen om de dramatiske døgnene i Tacloban under helikopterturen ut av katastrofeområdet.

Alle de frivillige ved barnehjemmet, de voksne ansatte og barnehjemsbarna kom fra prøvelsene i Tacloban med livet i behold.

Filippinene synes langt unna, og i drosjen fra flyplassen og inn til SVTs studio i sentrum av Stockholm, har Johannesen vanskelig for å sette ord på opplevelsene som ennå ikke har fått synke inn.

-Jeg jobber hardt med å holde opplevelsene i sjakk. Hver dag har jeg en målrettet plan med oppgaver, men jeg kjenner at opplevelsene ligger og brygger. Det er viktig å ikke slippe guarden og det er så viktig å holde fokus på oppgavene akkurat nå, sier han.

Bestilte kjøttkaker

Med kun en strikkegenser, kjøpt i Manila, til å beskyttelse mot minusgradene på Værnes var Johannesen blant de siste til å boarde Stockholmsflyet torsdag.

Han fikk et knapt døgn hjemme etter å ha landet på trøndersk jord onsdag ettermiddag.

- Det var godt å treffe mammaen og søsknene mine, sier han.

30-åringen tilbrakte kvelden med familien. Han hadde vært tydelig på hva han ønsket da han kom hjem:

- Kjøttkak, smiler Johannesen.

Skal tilbake

Etter å ha vært gjest hos Skavlan torsdag, returnerer han til Trøndelag. I løpet av uken har 30-åringen og organisasjonen Streetlight fått flere store pengegaver til gjenoppbyggingen av barnehjemmet på Filippinene.

Mens Johannesen befinner seg i Norge, er barnehjemsbarna trygt plassert hos en samarbeidsorganisasjon av Streetlight i byen Davao, helt sør på Filippinene. Der skal de være så kort tid som mulig.

Johannesen har selv sagt at han skal tilbake til Tacloban så raskt som mulig for å gjenreise det som har blitt livsverket hans.