– Omskjæring av gutter er bestialsk

Mannsforskeren Jørgen Lorentzen kaller rituell omskjæring av gutter for en bestialsk skikk og forlanger at praksisen blir forbudt.

Saken oppdateres.

– Her kutter man av en del av menneskekroppen på barn som ikke kan gi sitt samtykke, uten at noen reagerer. Hva om det hadde vært religiøs praksis å kutte av lillefingeren? Da hadde det vel blitt debatt, sier Lorentzen, som er førsteamanuensis ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning på Universitetet i Oslo.

Det er særlig jøder og muslimer som praktiserer rituell omskjæring. Flere hundre guttebarn blir hvert år omskåret i Norge. 132 ble i fjor omskåret ved offentlige sykehus, mens enda flere ble omskåret ved private klinikker, skriver Dagsavisen.

– En ting er at inngrepet er smertefullt og uopprettelig. Enda verre er det at det nedsetter følsomhet i penis. Forhuden er ment fra naturens side å beskytte glansen ytterst på penis. Og mye av den seksuelle stimulansen kommer når forhuden glir fram og tilbake over penishodet. Dette er en parallell til omskjæring av jenter. Følsomheten beskjæres, sier Lorentzen.

Trond Markestad i Rådet for legeetikk er også imot rituell omskjæring av gutter.

– Vi er skeptiske til et kirurgisk inngrep som ikke er medisinsk begrunnet. Vi skulle ønske de aktuelle trossamfunnene kunne finne alternative ritualer, sier Markestad.

Jordmødrene Eli Aaby og Ann Kristin von Ubisch sendte i mars i fjor brev til helseminister Sylvia Brustad (Ap) der de ber om at praksis med omskjæring av guttebarn blir forbudt. I Helse- og omsorgsdepartementet får Dagsavisen opplyst at de fortsatt jobber med problemstillingen.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå