Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn spurte i et skriftlig spørsmål Sanner om hvordan regjeringen vil følge opp evalueringen av forsøksordningen. Torsdag kom svaret. Der står det at regjeringen ikke vil lovfeste en stemmerettsalder på 16 år, men at departementet har merket seg det politiske engasjementet i saken.

«Departementet tar derfor sikte på å videreføre forsøksordningen med nedsatt stemmerettsalder ved kommunevalget i 2015», skriver Sanner.

Rotevatn ser positivt på svaret fra regjeringen.

– Det er svært gledelig at regjeringen vil la 16- og 17-åringer stemme også ved neste lokalvalg. Det gir mulighet til å skaffe mer kunnskap, og det gir flere mulighet til å delta i demokratiet, sier han til NTB.

– Gamle nok

Av stortingspartiene er det bare Venstre og SV som har programfestet nedsatt stemmerettsalder. Miljøpartiet De Grønne vil senke alderen ved lokalvalg.

– Venstre mener vi allerede har nok kunnskap til å senke stemmerettsalderen og håper resten av Stortinget vil slå følge med oss dersom forsøksordningen fortsetter å gi gode resultater, sier Rotevatn.

– 16-åringer er ferdig med obligatorisk grunnskole. De kan bevege seg i trafikken, puttes i fengsel og betale skatt. Det er på tide at de også kan være med å si sin mening ved valg, legger han til.

Usikre resultater

Institutt for samfunnsforskning la nylig fram sin evaluering av forsøket i 2011. Den viste blant annet at 58 prosent av forsøkspersonene brukte stemmeretten sin. Rotevatn viser til at dette er et høyere antall enn valgdeltakelsen for vanlige førstegangsvelgere (18-21 år), som har ligget på rundt 46 prosent.

Men rapporten viste også at 16-åringer ikke blir mer interessert i politikk ved å få stemmerett, noe også Sanner peker på i sitt svar til Rotevatn.

– Vi hadde god grunn til å forvente at en ny gruppe skulle bli mer interessert i å sette seg inn i politikk – men det skjedde ikke, sa rapportens redaktør Johannes Bergh til NTB i januar.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) mener for sin del at forsøket fra 2011 bør gjentas og utvides i 2015.