Det sa «gammelpresten», Thomas Midtsund, til en mer enn fullsatt Os kirke, under begravelsen til Ole Høsøien Simensen (29) i dag.

Fire av de seks kameratene mistet livet under det katastrofale raset i Sunndalsfjellene mandag 14. april. Blant dem var Ole Høsøien (28), som i ettermiddag ble stedt til hvile i hjembygda Os i et aprilvær helt i motsatt ende av skalaen i forhold til det uværet som rådet i  Sunndalsfjellene både rasdagen og hele neste dag.

Kø i halvannen time

Allerede halvannen time før begravelsen skulle starte, sto det en lang kø av mennesker utenfor Os kirke, og da alle de ca. 500 sitteplassene inne var besatt, fyltes våpenhus og trapper opp av folk som ville delta i høytideligheten. Det endte at mange måtte stå ute på kirkebakken og høre det som ble sagt inne i kirken fra en høyttaler.

- Raset spredte seg etter hvert også hit til Os og over resten av landet, sa presten i sin minnetale, der han beskrev Ole Høsøien Simensen ikke bare som en tøff og sterk mann som trivdes best i fjellet, men også som en myk og omsorgsfull person, med stor sosial intelligens. På vegne av familien takket han også til alle som har bidratt i redningsaksjonen og med hjelp og støtte i den vanekslige tiden etterpå.

Tatt av skred i 2012

- Ole ble også tatt av et snøskred under en topptur til Gaustadtoppen i 2012, da han ble dratt med flere hundre meter under dramatiske omstendigheter. Det lærte han mye av, ikke minst med tanke på sikkerhetsfopranstaltninger og gode forberedelser. Den skjebnessvangre dagen i Sunndalsfjellene var en ulykke som ingen kunne forutse, sa Midtsund.

Han la stor vekt på å få frem at undersøkelsene etterpå også har vist at de fire som omkom etter all sannsynlighet var i ferd med å snu da raset gikk i et område som ikke var definert som rasfarlig, og at de ikke kunne lastes for at raset hadde gått.

Godt å få ham hjem

- Det som har skjedd er forferdelig ondt, men midt i sjokket og sorgen er det også godt å få ham hjem fra fjellet, sa presten.

Han fremholdt at de fire var på feil sted til feil tid, og at Ole fikk et kort, men veldig innholdsrikt liv.

- Noen har sagt at han i løpet av sine 28 år fikk oppleve mye mer enn mange gjør i løpet av et langt liv. Vi vet alle at vi skal dø, men unge mennesker skal ikke dø. Slik føler vi det inni oss, men så døde han likevel, og vi vil kjenne etterdønningene av raset inni oss i lang, lang tid. Den smerten vi kjenner, er prisen vi må betale for å ha vært glad i et menneske, sa Thomas Midtsund.