Kommunalminister Jan Tore Sanner varslet på Høyres landsmøte endringer i byggesaksdelen av plan- og bygningsloven da han talte på Høyres landsmøte lørdag morgen.

- Vi er godt i gang med å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor. Til uken legger regjeringen frem den første runden med forenklinger av plan- og bygningsloven. Vi skal frita bygg opp til 50 kvadratmeter fra søknadsplikt, så innbyggerne kan bruke tiden på viktigere oppgaver, sa Sanner.

Fjerner klagerett

Det betyr at loven endres slik at du snart kan sette opp en garasje eller bod, uten å være nødt til å søke kommunen om tillatelse. I dag sier loven at du ikke kan bygge større enn 15 kvadratmeter uten å søke om det.

I forslaget fra regjeringen legges det opp til at du snart kan bygge frittliggende bygninger, inntil 50 kvadratmeter, som garasjer og uthus, uten krav til kommunal saksbehandling eller nabovarsel så lenge bygningen for øvrig er i samsvar med plan- og bygningsloven. Nærmere bestemmelser om størrelse og avstand til nabogrenser skal komme i en egen forskrift.

Samtidig fjerner regjeringen mulighet til naboklager på saken som allerede er avgjort tidligere i byggeprosessen og det skal strammes inn på tidsfristen til kommunene.

- Dermed blir det mindre søknadsskjema, færre omkamper og raskere byggeprosesser, sa Jan Tore Sanner.

Mer til vekstkommunene

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner kom til Høyres landsmøte med nok en nyhet lørdag morgen. Kommuner der folketallet er i vekst skal nå få mer penger over statsbudsjettet neste år.

- Høyres ordførere har vært tydelige i sine krav til meg, og jeg har lyttet på dem. De legger til rette for vekst, men det koster å bygge nye skoler og barnehager. Derfor gjør vi noe med dette nå. Fra 2015 styrker vi veksttilskuddet kraftig - vi vil ha et veksttilskudd å vokse med, sa Sanner.

Dette betyr trolig at Trondheim kommune, som er en kommune i stor vekst, kan forvente seg økning i de statlige overføringene neste år. Totalt for hele landet skal veksttilskuddet økes fra 60 millioner kroner til over 340 millioner kroner i 2015.

Fra neste år skal vekst knyttes til kommunens prosentvise vekst, ikke som i dag der tilskuddet gis etter hvor mye kommunen øker folketallet i forhold til veksten i hele landet.

Sanner sier regjeringen innfører en ordning der kommuner som over tre år har en gjennomsnittlig vekst på over 1,7 prosent, skal tilføres mer penger.

- På den måten kan de kommunene som vokser mye få penger til å møte utfordringene med å bygge skoler og barnehager, sier Sanner til adressa.no.

Han kan ikke nå si noe om hvor mye en vekstkommune som Trondheim vil kunne få i øke veksttilskudd.