Direktøri Statens helsetilsyn, Jan Fredrik Andresen, sier at det er en vesentligsamfunnsutfordring å i større grad forebygge selvmord og lære av de feilene somgår igjen.

–At de samme feilene gjentas, hva sier det om detselvmordsforebyggende arbeidet i psykisk helsevern?

–Vi erikke fornøyd med at feil går igjen. De nasjonale retningslinjene er så konkreteog godt beskrevet at det skulle være mulig å følge disse. Men dette er også etvanskelig tema i fagfeltet. I mange sammenhenger kan det være veldig krevende åvurdere selvmordsrisiko. Da er det svært viktig med en tillitsfull relasjonmellom behandler og pasient, slik at de kan ha trygge samtaler som girutfyllende opplysninger.

–I en tredjedel av sakene tar pasientene livet sitt inne påsykehuset. Hva sier det?

–Det ersterkt beklagelig. Det er de sykeste pasientene som er på sykehusene, og da vilman også oppleve større selvmordsproblematikk der. Samtidig er det derfor ogsåstore forventninger til at rammene må være trygge. Så har man dilemmaer mellomindividuell frihet og restriksjoner. Hvor mange restriksjoner skal en frivilliginnlagt pasient få?

Manglende fysisk sikring

–Men i flere av sakene er det manglende fysisk sikring inne påavdelingen som gjør det mulig for pasienten å ta livet sitt?

–Ja, ogdet er viktig at man gjennomgår bygningene for å fjerne gjenstander ogløsninger som kan bidra til dette. Personalet må ha en høy bevissthet rundt atikke redskaper som kan utgjøre en fare blir liggende på avdelingen. En del avbygningsmassen innenfor psykisk helsevern er også utformet i en annen tid, noesom gjør at man må være ekstra oppmerksomme.

–Bør detvære en nullvisjon i forhold til selvmord som gjøres inne på sykehusene?

–Fordelenved en nullvisjon er at et slikt mål kan få alle aktørene til å jobbesystematisk og effektivt mot et viktig mål. Man har noe å strekke seg etter, ogdet gjør noe med holdningen til en slik utfordring. Det kan virke positivt forarbeidet med forebyggingen. Men om det er realistisk at vi kan komme ned i nullslike selvmord, tror jeg likevel ikke.

Samfunnsutfordring

–Siden2010 har minst 423 tatt sitt eget liv under behandling. Hvor alvorlig er dette?

–Alleselvmord er alvorlig og sterkt beklagelig, det mener alle fagfolk som jobber isystemet. Det er en vesentlig samfunnsutfordring å i større grad forebyggeselvmord og lære av de feilene som går igjen.