Speilsalen og Blåsalen kollapset

Trondheim (NTB): De spektakulære isgrottene Speilsalen og Blåsalen i Trollheimen har kollapset. Årsaken er klimaendringene, mener eksperter.

Saken oppdateres.

En steil, blå isvegg er alt som er igjen av de mektige naturfenomenene som i flere tiår har vært kjente turistattraksjoner i Trollheimen, skriver Adresseavisen.


Isgrottene har trolig ikke tålt snømengdene som har kommet de siste ukene, og kollapset. Allerede i august advarte breforskere mot å gå innunder eller oppå isbreene, fordi tunneltaket da var så tynt at det kunne rase sammen når som helst. Ekspertene mener årsaken er klimaendringer som ført til en stadig tilbaketrekking av isbreen.


Det var høsten 1919 at det ble oppdaget en ishule som hvelvet seg over bekken som går under Blåhøbreens nedre kant i Trollheimen. Hulen fikk etter hvert navnet Speilsalen. I 1935 ble nok en sal oppdaget i breen, og denne fikk navnet Blåsalen.


Kollapsen ble oppdaget av et turfølge i slutten av forrige uke. Det anslås at de to salene klappet sammen en eller annen gang for to til fire uker siden. (©NTB)


På forsiden nå