Innføring av sjekkliste ga færre pasientskader

Oslo (NTB): I 2011 ble det innført en sjekkliste som kirurgene skulle følge før hver operasjon. Resultatet ble nesten 40 prosent færre pasientskader.

Saken oppdateres.

Kampanjen «I trygge hender» gikk fra 2011 til 2013 og hadde som mål å få ned skader og sykdom som pasienten får under behandlingen. Målet var en nedgang i antall «unødvendige» pasientskader på 20 prosent. Resultatet ble 38 prosent, skriver Aftenposten.

Kampanjen er nå avsluttet, men arbeidet fortsetter. Blant annet skal de forbedrede arbeidsrutinene inn som en del av de faste rutinene i helsevesenet, skriver avisen.

Kampanjen innebar blant annet en sjekkliste med rundt 30 spørsmål som skal gjennomgås før hver operasjon. Spørsmålene som stilles, er blant annet om det er riktig pasient, om riktig kroppsdel er avmerket og hvilke legemidler pasienten har fått før operasjon.

I Helse Bergen og Helse Førde førte bruken av sjekkliste til en nedgang på hele 42 prosent i snitt på alle typer komplikasjoner.

– Ingen andre tiltak for å få ned komplikasjoner under kirurgiske inngrep har hatt større effekt enn bruk av denne sjekklisten. Det eneste jeg kan tenke på som kan måle seg, er da kirurgene begynte å vaske hendene før operasjon, sier kvalitetssjef ved Haukeland universitetssjukehus, professor Stig Harthug, til Helse Vests nettsider. (©NTB)

På forsiden nå