Hittil i år har Giftinformasjonens telefontjeneste fått nesten 200 henvendelser fordi folk har blitt eller tror de har blitt bitt av hoggorm.

- Det har mye å gjøre med at folk er ute og ferdes der hoggormen er, men antallet henvendelser om hoggorm er overraskende høyt sammenlignet med andre ting man møter utendørs, sier seniorrådgiver Anita von Krogh i Giftinformasjonen til NTB.

Fortsetter det varme sommerværet, må ikke folk bli overrasket om de møter landets eneste giftige slangeart. Da er det greit å vite at tre av ti hoggormbitt er «tørre bitt», hvor ormen ikke sprøyter inn gift. Hvis symptomer som smerte og hevelse melder seg, gjelder det å holde bittstedet i ro – og ikke følge det gamle kjerringrådet om å suge ut giften.

Travel sommer

Giftinformasjonens døgnåpne telefon får rundt 40.000 oppringninger i løpet av året, og sommermånedene er den desidert travleste tiden.

- Fra mai til august/september har vi over 100 henvendelser om dagen, sier Krogh.

Giftinformasjonen besvarer akutte henvendelser og gir råd og informasjon om forgiftninger. Folk ringer om alt fra bekymring over mye mygg til ublide møter med maneter eller alvorlige tilfeller der folk har fått i seg etsende væske.

- Vi får ikke mange henvendelser om flått, for folk har skjønt at vi ikke er riktig kontaktpunkt for det, sier Krogh.

Flåtten er nemlig ikke giftig, men kan overføre sykdomsfremkallende virus og bakterier.

Barn mest utsatt

De fleste henvendelser gjelder barn som har hatt uhell eller smakt på en spennende plante eller et bær som ikke er spiselig.

- Sommeren er også tid for små barn og uhell med legemidler, spesielt om man besøker folk som ikke er vant til å ha små barn i huset. Barn kan finne medisiner i nattbord, ulåste skap eller vesker, forteller Krogh.

Hun sier at Giftinformasjonen også får flere telefoner om såpebobler. Selv om det sjeldent er farlig, kan barn bli kvalme og få diaré av såpevannet.

Barn og andre badeglade langs kysten bør være på utkikk etter to som kan ødelegge ferieidyllen: Fjesingen, en fisk med giftpigger, og maneter som har giftige tentakler.

- Vi har hatt en god del henvendelser om maneter i år, opplyser Krogh.

Pass på grillen

Voksne er mest utsatt for ulykker i forbindelse med terrassevask, for vaskemidlene kan være etsende når de ikke er fortynnet. Giftinformasjonen opplever at voksne heller ikke tar det hensynet som trengs når de griller.

- Folk har stort sett respekt for propan og er redd for selve gassen, men vi ser at folk blir til dels alvorlig forgiftet fordi de griller eller bruker propanapparater inne i telt, campingvogn eller en tett, liten hytte, sier Krogh.

Når det ikke er god nok lufting brukes oksygenet opp, og det produseres karbonmonoksid.

- Det kommer gjerne et par alvorlige tilfeller av dette i løpet av sommeren, sier Krogh.