Oslo-politiet ønsket å holde de to varetektsfengslet, fordi de mente det ville støte allmennhetens rettsfølelse og at det kan skape utrygghet at disse to mennene går fri.

Mennene ble pågrepet i forbindelse med etterforskningen av overgrepsbilde-saken, etter at politiet oppdaget at den overgrepsbilde-siktede fosningen (48) skal ha chattet og delt bilder med to menn fra Østlandet. Dette førte til at mennene ble pågrepet og siktet for å ha voldtatt en 12 år gammel jente.

Den siktede 34-åringen ble først varetektsfengslet av Oslo tingrett, men anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett, som besluttet å løslate ham. Oslo-politiet anket avgjørelsen til Høyesterett, fordi de mente lagmannsretten hadde gjort en saksbehandlingsfeil. Høyesterett har nå besluttet å forkaste anken.

Ettersom saken til den medsiktede 51-åringen er forholdsvis lik saken mot 34-åringen, er det ikke aktuelt for Oslo-politiet å be om å få han varetektsfengslet, som følge av avgjørelsen i saken mot 34-åringen. 51-åringen har tidligere sittet fire uker i varetekt, men da på grunn av bevisforspillelsesfare.

ADRESSA PLUSS: Filmet overgrep mot 12-åring

- Strider med folks rettsfølelse

Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt forteller at han tar avgjørelsen fra Høyesterett til etterretning.

- Jeg må bare konstatere at det fortsatt skal mer til å fengsle i medhold av straffeprosessloven 172 ved overgrep mot barn, enn ved drap og lignende. Jeg vil hevde at det vil stride mot folks rettsfølelse at siktede i denne saken går fri, sier han til adressa.no.

Denne paragrafen brukes ofte hvis de andre fengslingsvilkårene bevisforspillelsesfare, gjentakelsesfare eller unndragelsesfare ikke er oppfylt. Dette skjer ofte i store alvorlige saker i påvente av at rettssaken mot den siktede vil komme opp, blant annet i drapssaker.

ADRESSA PLUSS: Løslot mennene som forgrep seg på 12-åring

Filmet overgrepet

Da både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett vurderte om 34-åringen kunne bli fengslet mente de at det var en sterk sannsynlighetsovervekt for at han hadde utført en handling som kan medføre straff i minst ti år.

De to mennene har erkjenner å ha forgrepet seg på jenta, men nekter for at handlingen de har utført rammes av voldtektsbestemmelsen i straffeloven.

Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett filmet de to siktede overgrepet mot den 12 år gamle jenta. Handlingen som beskrives i kjennelsen er svært grov. De to mennene skal også ha chattet om voldtekt av forskjellige norske barn, ifølge kjennelsen.

Les flere saker om overgrepsbilde-saken her.

Gammel handling

Bakgrunnen for at Borgarting lagmannsrett kom frem til at det var riktig å løslate den siktede 34-åringen var at handlingen skjedde for to og et halvt år siden. I avgjørelsen legger de også vekt på at det kan gå lang tid før 34-åringen må møte til rettssak, ettersom etterforskningen kan ta lang tid på bakgrunn av omfanget i materialet som ble beslaglagt hos 34-åringen.

I kjennelsen fra lagmannsretten heter det:

«Saken er mye omtalt i mediene, og lagmannsretten er enig i at det kan virke støtende på den alminnelige rettsfølelsen og skape utrygghet dersom en person med tilknytning til dette miljøet som med sterk grad av sannsynlighet har begått et faktisk overgrep, løslates. På den annen side må det tas i betraktning at det dreier seg om en enkeltstående handling som ligger to og et halvt år tilbake i tid. Dette reduserer etter lagmannsrettens syn vekten av de hensyn som tilsier fengsling, selv om det først er nå mediene skriver om saken.»