– I realiteten betyr det at de fleste som kommer nå, i fremtiden vil få opphold i Norge i fem år, så vil oppholdsgrunnlaget vurderes på nytt før permanent oppholdstillatelse blir gitt. Hvis krigen i Syria tar slutt, eller forholdene i Irak bedrer seg, vil de måtte forberede seg på å reise tilbake igjen, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.

På høring

Tre av fire som søker asyl i Norge nå, får innvilget søknaden. Samtidig venter UDI over 30.000 nye asylsøknader til neste år.

Justisdepartementet sendte 27. mars i år et forslag til endringer i utlendingsloven på høring som innebærer å heve botidskravet for permanent opphold fra tre til fem år.

Beskyttelsesbehov

statsbudsjettet i for neste år heter det:

«FNs flyktningkonvensjon og utlendingsloven åpner for å kalle tilbake flyktningstatus og oppholdstillatelse dersom beskyttelsesbehovet faller bort og flyktningen trygt kan vende tilbake til hjemlandet. Så langt departementet kjenner til er imidlertid denne adgangen i konvensjonen ikke systematisk benyttet av andre europeiske land. Departementet vil gjøre endringer i regelverk/praksis for å sikre at utlendingsmyndighetene kan foreta en ny vurdering av beskyttelsesbehovet ved bedrede forhold i flyktningens hjemland.