- Han ble pågrepet som ledd i vår etterforskning av omfattende narkotikasalg fra det såkalte mørke nettet, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen ved Kripos til adressa.no.

SE TEMA-SIDE:

Her er alle adressa.nos saker om det mørke nettet

26-åringen ble arrestert i det stille i Oslo på onsdag. Han er siktet for grov narkotikaforbrytelse. Fredag ettermiddag ble han fremstilt for varetektsfengsling.

- Han nekter straffskyld og begjærte seg løslatt, sier mannens forsvarer, advokat Morten Furuholmen til adressa.no.

Tilknyttet sentrale personer

Oslo tingrett bestemte imidlertid at mannen må sitte varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud. 26-åringen skal også isoleres i forhold til fire medsiktede menn (se lenger ned i saken). Innholdet i rettens kjennelse er unntatt offentlighet.

Pågripelsen av 26-åringen har etter det adressa.no forstår, sammenheng med en Kripos-aksjon i Oslo og Skien 7. og 8. juni. Da ble fire menn pågrepet. Mennene, i alderen fra 29 til 31 år, var tidligere ustraffet, men ble av Kripos omtalt som «sentrale i norsk sammenheng» i distribusjon av dop via det mørke nettet.

26-åringen knyttes til disse mennene som har sittet i varetekt i snart fem måneder.

- Vi mener at siktede er tilknyttet sentrale norske aktører, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen ved Kripos, til adressa.no.

Høye strafferammer

Strafferammen i siktelsen mot 26-åringen er 10 år i fengsel. Siktelsen er den samme som for en 30-åring som ble tatt i juni. Siktelsen mot de tre siste fra juni-aksjonen ble nylig skjerpet til å omfatte den såkalte «mafiaparagrafen som skal ramme organisert kriminalitet. Det gjør at strafferammen for de tre nå er 15 år. De fire mennene skal ha erkjent enkelte forhold, men nekter for de alvorligste forholdene.

Så langt er 16 personer pågrepet i tre fylker.

Etterforskningen bak pågripelsene er den første i sitt slag i Norge. Ifølge Kripos har den pågått «i lang tid», uten at man vil tidfeste nærmere når den startet.

Dekknavn og «mørke» nettsider

Adressa.no har siden høsten 2014 kartlagt omfanget av norsk dopsalg på det mørke nettet i to dokumentarer.

BAKGRUNN: LES SILKEVEIENE OG TEPPEFALL HER (Krever innlogging)

I saken «silkeveiene» avsløres det at nordmenn sto for minst 5500 salg av dop til andre nordmenn i løpet av ett år. I saken «Teppefall» følges sporene etter narkonettverkene «kvalitetsbevisst» og «Deeeplove» fra krypterte kanaler på det mørke nettet til adresser i Oslo.

Ifølge Adresseavisens undersøkelser skal de fire mennene som ble pågrepet i juni ha skjult seg bak dekknavn som «Deeeplove», «Alfa&Omega» og «kvalitetsbevisst». Dekknavnene var fra 2012 til 2015 blant de største norske leverandørene av narkotika fra det mørke nettet.

Ifølge forsvarer Morten Furuholmen, nekter den 26 år gamle pågrepne mannen straffskyld. Foto: SCANPIX
Politiadvokat Richard Beck Pedersen svarte på spørsmål under en pressekonferanse i forbindelse med pågripelsen av fire menn i juni. Foto: SCANPIX