- Informasjonsinnhenting er ikke det samme som å åpne. Det har aldri vært snakk om å åpne, sa Lien til NRK nå i formiddag.

Kritikken har haglet og samarbeidspartiene har vært rasende på olje- og energiminister Tord Lien og statsminister Erna Solberg etter at det onsdag ble kjent at de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre var en del av den såkalte nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde.

Olje- og energiminister Tord Lien fastholdet i morgentimene fredag at det å hente inn kunnskap på norsk sokkel, ikke er det samme som å åpne et område for oljeindustrien.

I følge Lien var det slett ikke snakk om en forglemmelse da områdene man har avtalt med venstre og KrF skal skjermes ble inkludert:

- Nominasjonsprosessen er et verktøy for å hente inn oppdatert kunnskap om geologien på norsk sokkel fra oljeselskapene.  At vi samler inn og deler informasjon fra ett område, gjør at vi forstår og styrker kunnskapen om andre områder. Det har aldri vært aktuelt å utlyse de områdene som er begrenset av forvaltningsplanen eller samarbeidsavtalen, sa Lien til NRK fredag formiddag.

Solberg ønsker oljeleting i Lofoten

- En forglemmelse

Sjefen selv, statsminister Erna Solberg, ser det litt annerledes på dette.

Torsdag kveld gjorde hun det klart at det aldri var meningen å åpne Lofoten-områdene for oljeselskapene, heller ikke for informasjonsinnhenting.

Hun kaller det hele «en forglemmelse».

– Slik det første brevet gikk ut, så inneholdt det åpninger som ikke er regjeringens politikk. Det var ikke vi klar over heller, egentlig, før vi så medieoppslagene. Derfor har olje- og energiministeren korrigert dette i dag, sa Solberg til VG torsdag kveld.

Les også kommentaren: Snikinnføring, tabbe eller forglemmelse?

Tord Lien sendte torsdag kveld ut en kort redegjørelse om at 24. konsesjonsrunde nok kunne vært håndtert annerledes fra starten av.

– Med den uro dette har skapt, ser jeg i ettertid at dette kunne vært håndtert annerledes fra starten av, skrev Lien itil NTB.

Kjøper ikke Erna-forklaring

Verken Venstre eller KrF tror på statsminister Erna Solbergs (H) forklaring om at samarbeidsavtalen om oljenominasjonene ble glemt.

– Jeg har kjent den damen så lenge at jeg vet at hun ikke er i stand til å glemme noe som helst, sier Trine Skei Grande (V) til VG.

Krf-leder Knut Arild Hareide tror heller ikke på bortforklaringene.

– Denne saken tror jeg må ha vært oljeministeren sin feil. Jeg har ikke hørt hans forklaring. Jeg vet ikke hvem de har forsøkt å lure her, men det kan vel se ut som om de først og fremst har lurt seg selv, sier Hareide.