- Angela Merkel tok et europeisk lederansvar ved å stanse Dublin-returer av syrere. Nå vil jeg be den norske Regjeringen om å gjøre det samme, sier Knut Arild Hareide til Aftenposten.

Denne uken besluttet forbundskansler Angela Merkel og Tyskland å stanse returer av syriske asylsøkere til første ankomstland i Europa, slik Dublin-samarbeidet tillater.

I Tyskland venter de at det kan komme så mange som 800.000 asylsøkere til landet i år.

Kraftig økning av syriske flyktninger

I august er det kommet over 600 syriske flyktninger til Norge. Antall asylsøkere som kommer over norskegrensen har økt kraftig de siste ukene.

- Jeg utfordrer Regjeringen til å sette Dublin-avtalen til side slik at de syrerne som kommer til Norge ikke sendes tilbake til sitt første ankomstland, slik avtalen legger opp til, sier Hareide.

Han ønsker en mest mulig sikker og god behandling av asylsøkerne i Norge.

- I realiteten har systemet som Dublin-avtalen er basert på, brutt sammen, på grunn av den situasjonen vi er i nå, mener partilederen.

- Vi har et felles europeisk ansvar

Hareide mener det samtidig er behov for en sterkere koordinering inn mot EU og Europa.

- Vi har et felles europeisk ansvar. Derfor ber jeg Erna Solberg se mot Angela Merkel og det lederansvaret hun har tatt. Norge må også være med, sier han til Aftenposten.

Hareide stiller spørsmål ved hvorfor det i stor grad er Fremskrittspartiet som fronter Regjeringens standpunkt om flyktningkrisen.

- Solberg har tidligere vist at hun kan ta et lederansvar, og jeg ønsker å høre mer av hennes trygge stemme i denne saken.

- De siste ukene har Regjeringens stemme vært fronten av Siv Jensen med Per Sandberg og Carl I. Hagen som sufflører. Det gir ikke det helhetsperspektivet denne viktige debatten trenger, sier Hareide.

- Må tåle at det er ulike meninger om saker

Erna Solberg mener hun er tydelig nok.

- Vi har vært tydelige og klare fra Høyre sin side og jeg fra min side om at vår oppfordring og Regjeringens arbeid er å få til mye bosettning og få til de målene vi har satt oss. Det jobber vi iherdig med. Men å stoppe politisk debatt, det er ikke statsministerens ansvar. Vi må tåle at det kan være ulike meninger om saker, sa Erna Solberg til NRK tidligere søndag.

Ikke tilgjengelig for kommentar

Kommunikasjonsrådgiver Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor (SMK) skriver i en e-post til Aftenposten søndag ettermiddag at Erna Solberg ikke er tilgjengelig for kommentar til Hareides Dublin-utspill.

I et intervju med Aftenposten forrige uke sa Solberg at Europa har et felles ansvar for flyktningene. Hun kommenterte ikke da om det er aktuelt for Norge å fravike Dublin-avtalen.

Hittil i år har det kommet over 315.400 flyktninger til Hellas, mange av dem syrere.

Siden 2010 har ikke Norge returnert asylsøkere som har kommet til Norge etter først å ha vært i Hellas etter en anmodning fra den Europeiske Menneskerettsdomstolen.

Flyktningkrisen i EuropaAdresseavisen følger flyktningsituasjonen. Vårt team kom frem til Hellas nå helgen, og du kan følge dem på Adresseavisen og på adressa.no.