Politiet takker publikum for tipsene de har fått etter at de blant annet gikk ut med overvåkingsbilder av den siktede onsdag.

– Flere av tipsene er relevante, uten at jeg kan gå inn på detaljer om det. Men det er en vesentlig del av vår etterforskning å belyse hvilke bevegelser han hadde før hendelsen, sier politiadvokat Børge Enoksen til NTB.

43-årige Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter at to personer ble drept og 21 personer ble såret i skytingen ved utestedene Per på hjørnet og London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag.

200 tips

Til sammen har politiet per torsdag ettermiddag fått inn nesten 200 tips. Nå arbeider de med å innhente videobevis før mulighetene for å lagre opptak forsvinner.

– Vi jobber nå primært med det vi kaller videoprosjektet, sier Enoksen.

Opptak fra overvåkingskameraer i det offentlige rom må i utgangspunktet slettes etter sju dager. Den fristen løper ut straks.

– I en så stor etterforskning vet vi noen få dager etter hendelsen ikke sikkert hva som er relevant. Derfor undersøker vi muligheten for å be bedrifter ta vare på videoopptakene lengre enn det de vanligvis gjør, forklarer politiadvokaten.

Samtidig oppfordres bedrifter til å levere inn videoopptak.

Ønsker fortsatt tips

Enoksen opplyser at politiet nå vet en del, men ikke alt om den siktedes bevegelser i forkant av skytingen.

– Og det er bakgrunnen for at vi fortsatt ønsker tips, sier han.

Politiet begynner å danne seg et inntrykk av 43-åringens omgangskrets og nettverk. Politiadvokaten bekrefter at personer i nettverk er blant de 150 som så langt er avhørt.

– Jeg kan ikke gå i detalj på hvilke personer det er, sier han.

Den siktede motsetter seg fortsatt avhør.

– Vi har en dialog med forsvarer og opplever den som god. Og så får vi se om han endrer standpunktet om å benytte seg av retten til ikke å forklare seg, forteller Enoksen.

Oppnevning av sakkyndige

Matapour har heller ikke samarbeidet om en prejudisiell observasjon, og Oslo tingrett oppnevner torsdag sakkyndige som skal starte en rettspsykiatrisk undersøkelse.

– Hvis han ikke ønsker å samarbeide om det, har de muligheten til for eksempel å be om en tvungen observasjon. Det vil si at han observeres på et egnet sted, forklarer politiadvokaten.

Det er fortsatt uavklart om 43-åringen har hatt medhjelpere, men selve skytingen mener politiet med sikkerhet å kunne si at han sto bak alene.

– Og så er spørsmålet om han har hatt hjelp i forkant, sier politiadvokat Børge Enoksen.

Så langt er ingen andre mistenkt, siktet eller etterlyst i saken, ifølge politiet.