Det danske kongeskipet Dannebrog seilte inn Oslofjorden tirsdag og ble møtt av det norske kongeskipet Norge. De store, hvite 30-tallsbygde yachtene er de to siste kongeskipene som er i bruk i verden.

Statsbesøket til Norge skal ifølge det danske kongehusets hjemmeside «markere de historiske bånd, det nære naboforhold mellom Danmark og Norge og den særlige relasjon mellom de to kongehus».

Det danske kongehuset er et av verdens eldste dynastier med sin over tusen år lange historie, mens det norske kongehus oppsto i 1905. Kong Frederik og kronprins Haakon er firmenninger.

Stasbilene tatt fram

Kronprinsparet kjørte i «bryllupsbilen» – den åpne, gamle Lincoln Continentalen med registreringsnummer A5 – ned til brygga. Både Sonja og Harald brukte stasbilen til sitt bryllup, slik Haakon og Mette-Marit gjorde til sitt. Og det passet ekstra godt – siden det danske kongeparet feiret sin 20. bryllupsdag denne tirsdagen.

Kong Harald og dronning Sonja ankom Honnørbrygga i A1, av NRK kalt juvelen i bilsamlingen, en åpen Buick Roadmaster fra 1939.

Det ble saluttert med 21 skudd fra Akershus festning da det norske kronprinsparet reiste ut i sjalupp for å hente det danske kongeparet om bord på Dannebrog.

Vakreste side

Det var som 17. mai på forhånd med praktværet som møtte det danske kongeparet. Men ulikt nasjonaldagen var Karl Johans gate pyntet med annethvert norsk og dansk flagg til ære for statsbesøket.

– I dag har Oslo pyntet seg og viser seg fra sin aller vakreste side med grønt løv og strålende solskinn, sa en bunadskledd ordfører i byen, Anne Lindboe, til NRK.

Det er byjubileum i Oslo i år: Det er 400 år siden Christiania ble grunnlagt etter at middelalderbyen Oslo brant ned til grunnen. Christian IV, konge av Danmark og Norge, bestemte hvor den nye skulle bygges opp og ga den navn.