Torsdag skrev adressa.no at styremedlem i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag, Preben Pettersen Uthus, mener at Erna bløffer med tallene. Han kommer fram til at det er en mindre andel av den totale søkermassen som søker seg til lærerutdanningen i år enn i fjor.

– Men han har tatt med barnehagelærerutdanningen i sine utregninger, og dermed blir hele regnestykket hans feil, påpeker statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Kunnskapsdepartementet.

Gir lærerløftet æren

Erna Solberg ga regjeringens lærerløft æren for at det er åtte prosent flere søkere til lærerutdanningene i år enn i fjor.

- Det viser at lærerløftet så langt har virket, konkluderte en fornøyd Solberg under sin presselunsj tidligere denne uken.

Flere søker lærerutdanning

Tall fra Samordna Opptak viser at det er 8,5 prosent flere søkere til norske lærerutdanninger i år enn i fjor. Barnehagelærerutdanningen derimot har en nedgang på 0,16. Det er 6,7 prosent flere søkere til høyere utdanning i år. Lærerutdanningen opplever dermed en større økning enn den generelle søkerveksten.

–Alle lærerutdanningene som kvalifiserer til arbeid i skolen, har hatt en større vekst enn den generelle veksten, sier statssekretær Bjørn Haugstad.

–Erna har rett

–Lærerløftet handler om å skaffe flere og bedre kvalifiserte lærere i skolen, og det ser ut til at har virket, fortsetter Haugstad. Han mener påstandene om at Erna bløffer faller på sin egen urimelighet.

–Vi ser at lærerutdanningene får flere søkere, mens det ikke er tilfellet for barnehagelæreutdanningene. Det som skiller de to typene utdanning, er nettopp lærerløftet.

Konjunktursvininger

Preben Pettersen Uthus i Utdanningsforbundet er enig i at han har tatt med barnehagelærerutdanningen når han slår fast at det er en mindre andel av den totale søkermassen som søker lærerutdanningen i år enn i fjor. Men han mener likevel at Kunnskapsdepartementet og statsminister er spekulative med tall når de gir lærerløftet æren for at flere vil bli lærerstudenter.

–Dette kan like gjerne forklares med konjunktursvingninger som med lærerløftet, sier Uthus

Statssekretær Bjørn Haugstad mener påstandene om at Erna bløffer faller på sin egen urimelighet. Foto: Kunnskapsdepartementet