- Bare minutter før ulykken pratet vi om hva vi hadde gjort den siste uka og hva vi skulle gjøre neste semester. Vi pratet om hvor fint været var. Det var en fantastisk fin dag.

Slik beskriver Tomas Alfred Røen (30), som er fra Trondheim, den siste kontakten med kompisen Petter Omsland Nikolaisen (22).

De to var på sykkeltur med tre andre da en bilist krasjet i sykkelgruppen i nærheten av Gardermoen.

Nikolaisen omkom i ulykken, mens en annen ble lettere skadd.

Tok opp jakten

Bilisten som kjørte i sykkelgruppen stakk fra stedet etter ulykken. Det var Røen som tok opp jakten for å spore opp føreren, sammen med en bilist.

Det førte til at føreren ble pågrepet, og han er nå siktet for uaktsomt drap og uaktsom kjøring.

- Etter ulykken så tok jeg kontakt med føreren av bilen som ble forbikjørt da ulykken skjedde. Jeg sa at han måtte kjøre etter bilen, for å ta skiltnummeret. Han ville at jeg skulle være med, men jeg ville være med de som ble påkjørt, sier Røen.

Det endte med at bilisten kjørte alene etter bilen som stakk fra stedet. Vedkommende kom tilbake til ulykkesstedet da han hadde funnet bilen. Sjåføren ba Røen om å bli med til bilen.

- Etter jeg hadde konstatert at alle fikk oppfølging på ulykkesstedet, hoppet jeg i bilen og etter et par kilometer fant vi bilen til vedkommende som hadde stukket fra stedet, sier Røen.

Fulgte etter

30-åringen forteller videre at da de kom dit så hadde føreren forlatt bilen. Sjåføren kom imidlertid tilbake etter kort tid.

- Han kom med en annen, men det var tydelig hvem som var sjåføren. De virret rundt, før de stakk av igjen. Jeg fulgte da etter han, men prøvde å holde avstand, sier Røen.

- Jeg hadde kontakt med politiet og da jeg hørte at de var i nærheten dro jeg tilbake til ulykkesstedet, legger han til.

Fikk dødsbudskapet

Da han kom tilbake til ulykkesstedet holdt to luftambulanser å lande på stedet.

- Da jeg kom dit snakket jeg med kompisen min som lå på båre. Der fikk vi beskjed om at Petter var erklært død etter de hadde prøvd med gjenopplivning, sier Røen.

Opplever farlige forbikjøringer ofte

Grunnen til at Røen ønsker å fortelle om historien i media er fordi han stadig opplever dramatiske situasjoner som syklist, fordi bilister ikke tar nok hensyn.

- Da ulykken skjedde lå vi fem etter hverandre mellom hvitstripa og hjulsporet til høyre i veibanen. Vi så at bilisten la seg ut over i motsatt kjørefelt, der det var to sperrelinjer. Vi tre første klarte å komme oss unna, men de to som var bakerst hadde ikke noen sjanse til å komme seg unna ettersom bilen la seg lengre og lengre over i vårt kjørefelt, sier 30-åringen.

- Slike livsfarlige forbikjøringer ser jeg som syklist flere ganger ukentlig. Med sånne forbikjøringer legger man noen andres liv i potten, sier han.