– Det er forsvarssjefens rolle å gi råd til meg eller regjeringen. Samtidig er regjeringens rolle å fatte beslutninger ut fra politiske mål, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i forbindelse med Norges valg om å kjøpe 54 nye stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann.

I utgangspunktet har forsvarssjef Eirik Kristoffersen rådet regjeringen om å stanse innkjøpet. Han mente Norge heller burde satse på nye helikoptre og langtrekkende våpen. Forsvarssjefen har argumentert med at Russland er blitt såpass militært svekket i krigen i Ukraina at de ikke utgjør en trussel for Norge.

– Det er viktig at forsvarssjefen gir de rådene han mener er rett. Men jeg har sagt at det var et krevende råd å få helt på oppløpssiden av anskaffelsesprosess. Vi har hatt en god dialog med forsvarssjefen rundt anskaffelsen av nye vogner. Vi har tatt en avgjørelse om å ikke vente på forsvarssjefens fagmilitære råd som vil presenteres i mai, sa Gram.

– Vi hadde ellers stått i fare for å miste plassen i køen, og vi mener Norge trenger nye stridsvogner nå, begrunnet han.