– Denne regjeringen lovte at det skulle bli vanlige folks tur. Vi kan trygt slå fast at det har blitt en sammenhengende nedtur, tordnet Listhaug fra talerstolen.

Hun gikk særlig hardt ut mot prisveksten på mat, drivstoff og strøm.

– I Sverige, som ikke produserer en dråpe olje, kutter de drivstoffavgiftene. I oljelandet Norge øker Vedum drivstoffavgiftene. Og folk skal merke seg at Høyre ikke er løsningen, sa Fremskrittspartis leder.

Jernteppe

Listhaug kritiserte Høyres foreslåtte avgiftsøkninger på blant annet papirprodukter, drivstoff og CO2-utslipp, og stilte krav om skatte- og avgiftskutt om Fremskrittspartiet skal bli med i regjering.

Det generelle temaet for Listhaugs landsmøtetale var frihet. Hun innledet med å sammenligne dagens situasjon med den kalde krigen og minnet om Berlinmurens fall og slutten på det kommunistiske Øst-Europa.

– Etter murens fall trodde vi alle ville ha det som oss: Frihet og trygghet for hele folket. At frihetsbølgen ville spre seg videre. Slik ble det ikke. En ny verdikrig er i gang. Et nytt jernteppe har senket seg. Mellom vestlige demokratier og autoritære stater med diktatorer i spissen, sa Listhaug.

– Koseprating

Frihetstemaet gikk igjen da hun krevde en styrking av Forsvaret, gikk hardt ut mot det hun kalte «koseprating» med det iranske regimet, og trakk inn norske næringslivstopper som bosetter seg utenlands på grunn av skattepolitikken.

Fremskrittspartiet har ofte brukt «svenske tilstander» som et bilde på høy kriminalitet og dårlig integrering. Listhaug spøkte med uttrykket da hun snakket om partiets energipolitikk.

– Vi skal bygge ut mer vannkraft, annen fornybarkraft der man ønsker det lokalt, og ikke minst: det er faktisk ett område der vi ønsker svenske tilstander – Frp vil ha kjernekraft nå, sa hun til applaus fra salen.

– Denne uka har de lurt bøndene

Noen sekunder før hadde hun også invitert regjeringspartiene og Høyre til et oljeforlik og oppfordret til oljeboring i Barentshavet. Senterpartiet fikk hard medfart da Frp-lederen ramset opp det hun kalte løftebrudd på energipolitikk, elektrifisering og avgiftspolitikk.

– Denne uka har de faktisk lurt bøndene og, sa Listhaug med henvisning til at Stortinget torsdag stemte ned regjeringens forslag om å øke bøndenes inntekter etter et kaotisk forløp. Kommentaren utløste latter fra salen.

Antisemittisme og verdikamp, gjengkriminalitet og samferdselspolitikk var også temaer, før Frp-lederen leverte sin neste kraftsalve.

– Kjerkol etterlater seg en branntomt

Denne kom mot avtroppende helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), få timer før hun skulle overrekke nøkkelen til sin etterfølger Jan Christian Vestre.

– Mange kommentatorer har hevdet at Kjerkol har vært handlekraftig. Det må jeg rett og slett si at jeg helt enig i. Knapt noen har bygget ned helsetilbudet så raskt som hun har greid. Sannheten er at hun etterlater seg en branntomt der stort sett alle pilene peker i feil retning, sier Listhaug.

Hun avsluttet landsmøtetalen tilbake på frihetstemaet.

– Uten frihet er vi ingenting, var de siste ordene til delegater og observatører.