Oslo: Ønsket om rikspolitisk comeback for den tidligere Frp-formannen lever i beste velgående etter at han mandag fikk fjerdeplassen på Fremskrittspartiets stortingsvalgliste i Oslo før valget til høsten. Siv Jensen, Christian Tybring-Gjedde og Mazyar Keshvari fikk de tre første plassene på listen.

Carl I. Hagen skulle kjempe om fjerdeplassen mot fylkesleder i Oslo Frp, Aina Stenersen, men sistnevnte trakk seg i siste liten – på talerstolen under nominasjonsmøtet. En gråtkvalt Hagen takket Stenersen da han holdt sitt innlegg før voteringen – som endte med fjerdeplassen, som kan gi plass på Stortinget.

– Dersom vi fortsetter i regjering, vil fjerdeplassen i Oslo rykke opp som første vara, sa Hagen før nominasjonsmøtet.

Var i tvil

Etter at plassen var sikret sa Hagen at han ikke kjente til Stenersen beslutning før hun sa det på talerstolen.

– Jeg ble overrasket og rørt, sier Hagen, som var Fremskrittspartiets formann fra 1978 til 2006 – og satt på Stortinget fra 1981 til 2009.

Under sitt innlegg sa Hagen at han var i tvil da han fikk spørsmål om å stille til rådighet fjerdeplassen.

– Men så husket jeg at jeg under valgkampen i fjor støttet aksjon «sleng på en gamling». Det er vanskelig å kritisere at de folkevalgte har for få gamlinger når man ikke selv er villig til å stille, sa Hagen.

– Motivasjonen var ikke helt på topp, inntil Siv ringte meg for ni dager siden og meddelte at man sto fast på bilpakken og satte foten ned for KrF og Venstre, sier Hagen.

Han varsler nå at de viktigste politiske sakene for ham vil være seniorpolitikk, kampen mot det han betegner som klimahysteriet og å begrense innvandring til Norge.

Ydmyk og beæret

Stenersen sier avgjørelsen om å trekke seg fullt og helt var sin egen.

– Det har vært en lang prosess, og jeg har diskutert mye med familien. Så har jeg kommet fram til at det beste for meg er å fokusere på jobben i Oslo bystyre og på kommunevalget i 2019, sier Stenersen.

– Jeg er ydmyk og beæret over å bli innstilt på fjerdeplass på stortingslisten til stortingsvalget 2017. Jeg har derimot bestemt meg for å satse på bystyret og kommunevalget i 2019.

Nei, jeg er ikke redd for noen, svarte Stenersen på spørsmål om hun var redd for å stille som motkandidat til Hagen.

Carl I. Hagen sikret seg fjerdeplassen på lista til Oslo Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix