Det var i VG torsdag at avtroppende arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sa seg misfornøyd med fattigdomsdebatten i Norge.

- Vi har en fattigdomsdebatt i Norge i dag, hvor enkelte hevder at det er synd på barna om de ikke får Playstation 4 eller Iphone 6 til jul. Det er ikke synd på unger som ikke får det, sa han – uten at det blir referert til hvem som hevder at det er synd på disse barna.

- Det er verken synd på foreldre som ikke har råd til å gi en Playstation eller unger som ikke får det. Å ha dårlig råd er ikke det samme som å være fattig, fortsatte Ericsson.

- Dette er helt ukjent

På NAV Lerkendal har de et spesielt prosjekt innrettet mot familier med svært dårlig råd. Dette er familier hvor de voksne ofte ikke har jobb. NAV Lerkendal har dermed nærkontakt med mange av familiene som er en del av denne fattigdomsdebatten. Leder av NAV Lerkendal og Heimdal, Sølvi Margrethe Dahlen, sier at deres veiledere ikke møter denne type holdninger i det hele tatt.

- De familiene som sliter økonomisk har slett ingen forventninger om slike gaver. Dette er en type holdninger som er helt ukjente for oss og som vår veiledere ikke har hørt noe om, sier hun.

- Hva håper disse familiene på til jul?

- Det har vært tema om man kunne ta seg råd til å dra på kino i løpet av jula, selv om det er vanskelig å få til. Når det gjelder julegave, er det svært sparsommelig. Kanskje er det snakk om én liten gave. Iphone 6 eller Playstation er ikke i nærheten av den virkeligheten disse familiene er i. Her er det ikke snakk om sløseri, sier hun.

Redd folk får feil inntrykk

Dahlen er redd folk skal få feil inntrykk.

- Hvis det gis et inntrykk av at dette er en del av fattigdomsdebatten i Norge, er det helt feil. Iphone 6 til disse barna er uendelig langt fra virkeligheten, sier hun og legger til:

- De familiene vi jobber med benytter seg av tilbud gjennom Røde Kors, Julevoll (et førjulstilbud på Voll gård) og Adresseavisens juleinnsamling. Det sier også noe om det nivået disse familiene legger seg på, understreker hun.