Foto: Terje Tønnessen

Godtlevert.no og Adams matkasse troner på toppen i en bransje som har vokst seg stor de siste årene: Oslofirmaet Godtlevert.no AS hadde i fjor en omsetning på 183 millioner kroner, en økning fra snaue 90 millioner året før.

Det skriver Aftenposten.no.

Størst økning i omsetning har Bergensbaserte Adams matkasse AS. De omsatte for 128 millioner kroner, en voldsom vekst fra knappe 7 millioner kroner i 2013.

Kolonihagen AS i Oslo leverer primært middagskasser på det sentrale Østlandet. De hadde en omsetning på 27 millioner kroner i 2014, opp fra 17,3 millioner kroner året før. Kolonihagen driver flere restauranter i tillegg til middagsabonnement.

– Mat og måltider har høy prioritet

Forsker Annechen Bahr Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) mener slike tilbud kommer til å øke i popularitet fremover.

– Tjenesten er en god løsning på dilemmaer folk opplever i hverdagen. Det er økende interesse for friske råvarer og et råvarebasert kosthold, og vi er interesserte i å prøve nye retter og råvarer, påpeker SIFO-forskeren.

Hun publiserer en større rapport om forbrukernes forhold til mat i mai: "Mat, måltider og hvordan spise riktig". Bugge har også sett på middagskasse-tjenestene.

– Mat og måltider har høy prioritet. Det er noe vi vil bruke penger på. Det er en økende interesse for måltider og matlaging. Vi vil lage mat fra bunnen og bruke nye råvarer. Samtidig kan forbrukerne med disse tjenestene betale for å slippe å bruke tid på handling og på å finne frem til nye råvarer og oppskrifter selv, sier hun.

Samtidig forteller hun at svært mange nå er skeptiske til ferdigmat og prøver å unngå det i kostholdet. Syv av ti gir uttrykk for at dette er noe de helst vil redusere inntaket av.

Mange kasser

Godtlevert.no er i dag størst, og leverer middagskasser til 12 500 kunder. Adams matkasse har 10 000 kunder, mens Kolonihagen bringer ut middager til 1000 kunder.

Tallene er fra leverandørene selv og viser gjennomsnittlige tall fra mars 2015. Det totale antall kunder er større. Mange har for eksempel levering annenhver uke – eller mer sporadisk.

– Vi leverte 100 000 matkasser til 200 000 nordmenn i fjor, forteller Lasse Smedsvig, daglig leder i Adams matkasse.