Kina skyter opp månesonde

Kina planlegger oppskyting av månesonden Chang'e-6. Sonden, som er ubemannet, skal samle jord- og steinprøver på månens «bakside». I august i fjor klarte India som første land å lande et fartøy på månens sørpol. I ettertid har Japan prøvd seg på det samme, og nå er det altså Kina som er nestemann ut i månekappløpet.

Norges Bank med rentebeslutning

På en pressekonferanse 10.30 vil sentralbanksjef Ida Wolden Bache legge fram ny rentebeslutning og pengepolitisk vurdering. Norges Banks styringsrente har siden forrige økning i januar ligget på 4,5 prosent, som tilsvarer en boliglånsrente på rundt 6 prosent. Det er ikke forventet at det blir kunngjort noen endring i styringsrenten i dag.

Hvem blir nytt barneombud?

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) holder pressekonferanse klokka 12 for å presentere hvem som tar over som barneombud etter Inga Bejer Engh. Ifølge VGs opplysninger er det tidligere Ap-politiker Mina Gerhardsen (49) som er innstilt som nytt barneombud, men dette er ikke bekreftet. Engh, som gir seg som barneombud, blir ny assisterende sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Landstreff for russen i Stavanger

Russetiden er i full gang, og i helgen arrangeres Landstreff Stavanger, som samler 15.000 russ i Kongeparken ved Ålgård i Gjesdal kommune. Til VG opplyser politiet at de setter inn ekstra ressurser før helgens festligheter.

Rettssak etter opptøyer utenfor Irans ambassade

Ni personer ble pågrepet da det i september 2022 oppsto opptøyer utenfor den iranske ambassaden i Oslo. Disse møter i dag i Oslo tingrett, der de står tiltalt for ulike lovbrudd. Bakteppet for opptøyene var urolighetene i Iran som fulgte med dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini, søm døde mens hun ble anholdt av moralpolitiet. Dette førte til store opptøyer mot regime i Iran, som slo hardt ned på demonstrasjonene.