– Vi er ikke fornøyd og mener det er for lavt. Det er vesentlig lavere enn det som er krevd, og vi forbereder søksmål for differansen, sier Kristiansens advokat Brynjar Meling til TV 2.

Kristiansen ble frifunnet i desember 2022 etter å ha sonet nesten 21 år i fengsel som følge av en feilaktig dom i Baneheia-saken. Han ble løslatt 1. juni året etter.

Etter dette kom Kristiansen med et gigantkrav på 90 millioner kroner i erstatning. Av det totale kravet utgjorde 60 millioner kroner oppreisningserstatning, skriver Aftenposten. Det vil si erstatning for ikke-økonomiske tap.

Utgangspunkt i tidligere dom

Kristiansens advokater har tatt utgangspunkt i Liland-dommen fra 1995, ifølge avisen. Da utmålte Høyesterett en erstatning på 10 millioner kroner.

Mens Liland var 40 år da han ble dømt, var Kristiansen i begynnelsen av 20-årene. Noe som taler for at Kristiansens erstatning bør være større, mener Meling.

Kristiansen har allerede fått utbetalt 10 millioner kroner i forskudd på erstatning.

Statens sivilrettsforvaltning har imidlertid besluttet at han får 55 millioner kroner.

Råder til søksmål

– Vi fikk vedtaket 25. mars og har ikke søkt offentlighet rundt det ettersom det er en vurdering om det skal tas ut søksmål, noe vi råder Kristiansen til, sier Meling til NTB.

– Det er klart at når man har krevd 90 millioner, så er det ganske stor forskjell å få kun 55 millioner, og vi mener 90 millioner er det riktige beløpet å kreve.

Avgjørelsen om erstatning ble kjent tirsdag, samme dag som den nye Baneheia-rettssaken startet i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes.

Baneheia-saken handler om Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) som ble drept og voldtatt 19. mai 2000 i Baneheia i Kristiansand.