I striregnet utenfor Radisson Blu i Nydalen i Oslo kom de borgerlige forhandlingsdelegasjonene på rad og rekke i går formiddag.

I tillegg til statsministerkandidat Erna Solberg, som tok bakveien – var det én i forhandlingsteamet som glimret med sitt fravær: Første nestleder i Frp, stortingrepresentant fra Sør-Trøndelag, Per Sandberg. Det viser seg at han ikke engang er i hovedstaden, men hjemme på Senja i Troms.

– Det er snart vinter her, forklarer Sandberg på telefonen, mens det pisker i høyttalerne så han knapt er hørbar.

– Men hvorfor er du ikke til stede på selveste åpningsdagen av de viktige sonderingssamtalene?

– Nå har jeg ikke vært hjemme på seks uker. Jeg har et voldsomt etterslep på samvær, nå må jeg ta meg av hus og heim. Det holder ikke med en helg. Dessuten handlet dagen i dag om planlegging og framdrift, ikke de voldsomme politiske diskusjonene. Derfor har jeg tatt fri i dag, husk jeg har en pjokk på syv år og familien min er ikke i Oslo.

Sandberg sier at han i første omgang legger opp et løp slik at han kommer seg opp og ned samme dagen.

– Jeg tar første fly kl 06.40 fra Bardufoss, så tar jeg siste flyet hjem 20.45. Det er ikke så enkelt når man bor på Senja, men jeg har vært altfor mye borte i det siste. Dessuten opereres kona torsdag, og det er vanskelig å klare alt selv når man går med gips. Men det er sikkert noen som er kritisk til pendlingen, tror nestlederen.

– I egne rekker?

– Det fins det sikkert, kritikere er det overalt. Men dette er selvfølgelig avklart.

– Det fins en løsning

Sandberg sier det kan ta alt mellom én og tre uker for å avklare hvilke av de fire partiene som går videre til formelle regjeringsforhandlinger. Sandberg har merket seg utspillet til Fredrik Mellem, leder i Oslo Arbeidersamfunn, som i Vårt Land i går tok til orde for at Ap kan støtte en sentrumsregjering bestående av KrF, Venstre og Senterpartiet.

– Jeg registerer at noen har en frykt for at vi faktisk skal lykkes med å samle alle, sier Sandberg.

– Hva blir den tøffeste nøtta?

– Det er vel de sakene som er nevnt. Lofoten, samferdsel, innvandring/asyl... – selv om jeg slett ikke er så sikker på at de blir det. Det finnes en løsning på dette.

– Hva da?

– Saker som har dukket opp den siste uka har gjort det enklere. Og handlingsregelen kan jeg ikke skjønne skal bli noen stor sak å bli enig om.

På pressebriefen etter forhandlingsmøtet i går, var smilene hos partilederne brede, særlig hos Trine Skei Grande.

– Det er fantastisk å være i gang. Nå har vi snakket om det store prosjektet vi skal sette i gang, sa hun.

Langreist: Første fly 06.40 fra Bardufoss. Tilbake med siste fly samme dag. Slik har Per Sandberg lagt opp løpet den første uka med forhandlinger. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN