- Jeg var redd vi skulle bli arbeidsledige. Med tanke på hvor kort tid vi har hatt på å spre tilbudet, er jeg overrasket over responsen, sier Lars Snekkerhaugen, koordinator for Enter.

Onsdag morgen fikk rundt 22 000 elever i ungdomsskolen beskjed om at de skal opp i skriftlig eksamen i matematikk. Like etter var Enter i gang med sitt hjelpetilbud: Inne på et klasserom på Gløshaugen har mellom tre og ti realfagsstudenter til enhver tid vært tilgjengelige for å ta imot spørsmål og henvendelser fra elever over hele landet. Via Skype og Facebook sender tiendeklassingene sin bønn om hjelp.

Ved 18-tiden torsdag kveld er det tydelig at eksamensnervene er stigende:

- Nå sliter vi med å ta unna en tsunami av spørsmål. 20 henvendelser siste fem minutter, og køen vokser. Nå må vi kalle inn forsterkninger, forteller Hege Tunstad, kommunikasjonsansvarlig ved Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.

40 timer

Vanligvis tilbyr Enter leksehjelp i matematikk, men for første gang tester de også ut behovet for å gi hjelp i forkant av matematikkeksamen. I 40 timer er nødhjelpssentralen bemannet med realfagsstudenter. Snekkerhaugen regner med å bruke rundt 20 timer på vakt.

- Jeg satt vakt i natt, og snakket med en fra klokken ett til halv fire. Han gikk fra å være meget stressa, til å få igjen trua. Han hadde regnet masse oppgaver, men følte at han ikke fikk til noe. Han var kjempeflink, men trengte en bekreftelse på det, sier Snekkerhaugen.

Ønsker du å ta kontakt med realfagsstudentene? Her finner du Facebook-siden deres.

- Takknemlige

Han synes det har vært givende å være til hjelp:

- De er så takknemlige for å få hjelp. Det er mange som sier at det er så fantastisk at vi er her, smiler han.

- Hva spør de om?

- Sannsynlighet er ett av temaene som går igjen. Og brøk. Men generelt er det et bredt spekter av tema. Det er også en del av de samme oppgavene som går igjen, som flere sliter med, sier han.

Han mener det ikke er noen tvil om at det er behov for en slik hjelpetjeneste inn mot eksamen, og håper at de kan få til dette også i årene som kommer.

- Det er gull verdt at vi kan tilby dette. Dette har vært så vellykket, at jeg blir overrasket om det ikke blir gjentatt, sier han.

- Tror du dere kan bidra til at elever bedrer sin mattekarakter?

- Det regner jeg med. Det virker som vi klarer å motivere elevene, slik at de jobber mer selv, sier han.

- Er behov

Enter er en del av tilbudet til Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, og Hege Tunstad var en av initiativtakerne til eksamenshjelpen. Hun er overveldet over responsen.

- Det er utrolig hvor mange som har tatt kontakt, og det er ikke tvil om at det er behov for dette. Jeg tror det er veldig all right for elevene å snakke med studenter som er bare noen få år eldre, og som kjenner eksamenssituasjonen. Det krever både at vi har tilgjengelige studenter, og det koster litt penger, men hvis det er opp til meg, så gjentar vi dette tilbudet, sier hun.

Klokken 02 natt til fredag stenges linjene. Da skal elevene sove. Fredag morgen starter matematikkeksamen.

foto
Stor pågang: Eksamenshjelperne i Enter har vært populære. Til tider har pågangen vært så stor, at de har måttet hente inn flere for å besvare henvendelsene fra ungdomsskoleelever. Foto: THERESE ALICE SANNE